Brödets väg till Västervik

Närproducerat bröd i stället för det som bakats i Malmö? Det går att välja i butikerna i Västervik.

Västervik2008-02-04 14:29

- Vårt mål är att brödet ska vara så närproducerat som möjligt. Sirapen vi använder är konventionellt odlat, kravsirapen är för dyr. Frukt och frön är inte ekologiska och kommer från bland annat Tyskland, USA och Turkiet. Vi är inte medlemmar i Krav, för om vi skulle vara det skulle brödet kosta 60 kronor limpan i stället för 35 som i dag. Vi vill att även barnfamiljer ska ha råd att köpa vårt bröd, säger Edvard Svensson, Björkagårdens hembageri.
Foto: Anders Steiner


Björkagårdens hembageri
Leverans varje dag till två Coop-butiker i Västervik och en i Gamleby.
Drygt fyra mils transport med bil enkel resa.
800–1 000 bröd i veckan.
Mjölet kommer från ekologiska eller kravmärkta bönder i Söderköpingstrakten.
Spannmålet mals i Elvals kvarn i Söderköping.


Pågen
Tillverkning både i Göteborg och Malmö.
Cirka 18 000 bröd i veckan.
Transport: Göteborg/Malmö–Jönköping–Vimmerby–Västervik.
Total resväg inräknat både transport från Göteborg och Malmö: Drygt 60 mil enkel resa.
Fjärrtransport tillsammans med andra företag, Pågen utnyttjar 10 procent av lastbilsutrymmet. Miljöbelastning: 10 procent av totala körstreckan, det vill säga cirka sex mil.
På tillbakavägen transporterar lastbilen alltid andra företags produkter.
Omlastning till Pågens egna lastbilar, två stycken, i Västervik, utkörning till 23 Västerviksbutiker.
Säd från åkrar i närheten av Malmö och Göteborg.
Säd males i Pågens egna kvarnar i närheten av bagerierna.
Tillverkar egen jäst på bageriområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om