Bron klar om två månader

På måndagen sög den jättelika torrdammsugaren Jumbo upp resterna av de två betongfundament som kollapsade vid brohaveriet i Västervik den 20 juni.

Skyfflar betong. Anders Karlsson skyfflar fram tonvis med krossad betong till den enorma torrdammsugarens slang.

Skyfflar betong. Anders Karlsson skyfflar fram tonvis med krossad betong till den enorma torrdammsugarens slang.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-08-07 00:25
- Vi har bilat bort och krossat de totalt 6-7 ton tunga fundamenten under semestern, säger Västerviks gatuchef Anders Norell som berättar att bron över Stora strömmen ska vara färdigreparerad kring månadsskiftet september-oktober. Då ska bron åter kunna öppnas för båttrafik.
Att bära upp all krossad betong från maskinrummets botten tre meter under havsbotten hade varit alltför jobbigt. I stället fick betongklumparna själva rusa upp genom en grov slang till den sugande lastbilen på gatan ovanför.

- Men dessförinnan måste vi med släggor för hand krossa en stor del av betongen till max decimeterstora bitar, säger Sören Matsson som tillsamman med arbetskamraterna Anders Karlsson och Fredrik Svensson som utförde det svettiga jobbet.
Brobyggarföretaget Motala Verkstad har tagit fram beräkningar av alla krafter i bron och nu i veckan lämnar en konstruktionsfirma sina färdiga beräkningar av hur de nya betongfundamenten ska utformas för att bättra klara av bland annat sidokrafter.

- De får bland annat en bredare bas än de fundament som bröts sönder nere i bottenplattan, säger Anders Norell. Bottenplattan är tre meter tjock och vilar på fast berggrund.
På betongfundamenten står de två kraftiga pendelbockar i stål som i "biltrafikläge" säkrar den närmare 400 ton tunga motviken i klaffbron.
Under reparationsarbetena ses samtidigt brons hela elsystem över. Det blir även ett nytt säkerhetssystem, i stället för det gamla som inte slog ifrån när den 400 ton tunga bron den 20 juni bara fortsatte att röra sig och bröt sönder fundamenten.

- Insändare i VT har föreslagit att vi bara kunde lägga ut tjocka plåtar för att även tyngre biltrafik ska kunna köra på bron. Riktigt så enkelt är det dock inte. Då riskerar vi att få en snedbelastning och bestående skador i hela brosystemet, säger Anders Norell.
I nästa vecka inleds det 2-3 veckor långa arbetet med att gjuta upp de nya betongfundamenten. Först sedan den armerade betongen har brunnit och härdat återkommer Motala Verkstad för att montera tillbaka pendelbockarna.
Vad hela brohaveriet kostat Västerviks kommun är ännu inte uträknat.
- Kommunen har en försäkring, men exakt hur mycket vi får betala i självrisk är ännu inte fastställt, säger Anders Norell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om