– Min brygga är uppskattad av många som använder den flitigt. Om förslaget om arrende/alternativ att riva bryggan går igenom vore det en katastrof, skriver personen i ett mejl, och frågar sig vem som både kommer vilja betala ett arrendepris och underhålla bryggan för att låta allmänheten nyttja den.
– Det handlar inte om en häxjakt på bryggägare, svarar samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson.
Han förklarar att Västervik hanterar ungefär 1 800 arrendeavtal. Det kan röra sig om markplättar, hästhagar, husbilsplatser – och nu bryggor.
– Det ska inte vara någon skillnad på att använda kommunal mark för olika ändamål. Nu används kommunal mark utan att vi vet vem som använder den, och utan ansvar eller avgift. Det är ingen mänsklig rättighet att ha bryggor på kommunal mark.
Bryggägaren som mejlat oss påpekar också att hen lagt pengar på att renovera sin brygga.
– Lägger man pengar på någonting är det ju en trygghet både för bryggägaren och kommunen, att bryggan står på giltig och laglig grund, svarar Niklasson.
Problemet är att farliga bryggor på kommunal mark till sist måste tas omhand av kommunen. Om ägaren är okänd får skattebetalarna stå för notan. En enda brygga kan kosta tiotusentals kronor – pengar som hade kunnat gå till exempelvis kommunala badplatser.
Arrendeavgiften för bryggorna i Gamlebyviken blir 2 500 kronor, i det ingår också en båtplats. Varje tillkommande båt kostar 2 000 kronor.
Och just prissättningen vållar debatt mellan kommunstyrelsens politiker.
Fredrik Lindwall (C) menar att avgiften inte bör vara så låg att kommunen konkurrerar ut privata aktörer. Harald Hjalmarsson (M) vill se låga avgifter, och har svårt att se ett konkurrensproblem, då bryggor som funnits i uppemot 70 år hittills varit gratis.
Samhällsbyggnadsenheten ska återkomma med en prisbild till våren.
– Kommunfullmäktiges policy är att prissättningen ska vara marknadsmässig. Rimligen är det en annan prisnivå i centrala Västervik än exempelvis Edsbruk där efterfrågan är lägre, säger Niklasson.
Men Edsbruksbryggorna får vänta. Först ska ett hundratal bryggor i centrala Västervik märkas upp. Fram till 31 mars kan ägarna höra av sig till kommunen och upprätta ett arrendeavtal. Ett 25-tal bryggägare har redan hört av sig. Och "förvånansvärt många" är positiva till att kommunen skapar ordning bland bryggorna, enligt Niklasson.