Buffé med äggtema
Påsktider innebär ett överflöd av ägg. Men äggfrossan behöver inte inskränka sig till enbart kokta ägg i kopp. Ta ut svängarna och äggpanera fisken, bjud på buffé med läckra minimackor med ägg och gör världens bästa snabbmat - en omelett med mjukostfyllning.
Snabbast och bäst. Ingenting slår en omelett när hungerns sätter till och tiden för matlagning är minimal.
Foto:
Piccata är drygt och den tjocka paneringen gör att man lätt klarar sig med 100-120 gram kött eller fisk som grund. Här köper vi prisvärda hokifiléer, en fisk som tycks klara dagens hårda fiske utan att beståndet skadas, och panerar med ägg och ost.
Tomatsås kan kokas på en mängd sätt. På våra breddgrader utgår man ofta från koncentrerad tomatpuré. Det ger en röd sås, ja visst, men speciellt mycket tomat smakar den inte.
I veckans recept på tomatsås använder vi köttet från färska tomater. Varken skal eller kärnhus ska vara med.
En tomatsås som kokas på färska tomater ska aldrig kryddas med torkade kryddor. I det här fallet smaksätts såsen med färsk basilika. Resultatet blir en smakrik sås som lever sitt eget liv på tallriken.
Våren är de många helgerna och familjefesternas tid. Och som alltid när huset står mer eller mindre öppet är det buffé som gäller. Små smörgåsar, så kallade canapéer, med varierande pålägg brukar alltid ha strykande åtgång. Här passar det bra med ägg i olika former, äggröra under tunna skivor rökt lax och hårdkokt ägg med små sillbitar. Arbeta gärna med flera sorters bröd och tänk på att uppläggningen ska byggas på höjden. Inga platta laxskivor - rulla ihop och ställ på högkant så blir resultatet mycket festligare.
För att hålla ihop buffén kan man i förväg bestämma ett tema, exempelvis hav och kust. Ägg, fisk och kaviar är givna råvaror. Arrangera allt i rätt miljö med bordsdekorationer i form av runda stenar, vindpinat trä och överblivna sjökort.
Förbered gärna buffén i god tid. Bröd som ska användas till canapéer kan kantskäras eller tas ut med kakmått dagen innan. Lägg skivorna i plastpåse så håller de sig bra till nästa dag. Hårdkoka ägg, skiva kött och fisk samt rensa räkor är andra exempel på sådant som kan förberedas i lugn och ro. Uppläggningen av canapéerna görs några timmar i förväg. Faten täcks sedan med plastfolie och ställs kallt i väntan på gästerna.
Den avslutande garneringen, vanligtvis en dillvippa, några strån gräslök eller en persiljekvist, ger alla uppläggningar ett extra lyft. Men här måste man vara ute i sista stund för att inte stråna ska hinna slokna innan gästerna hugger in.
En lättlagad omelett (snabbare mat finns knappast), gärna toppad med några räkor, är vardagsfest som blir klar på några minuter. Tekniken att göra omelett är enkel. Hetta upp en torr stekpanna. Vispa ägg och vatten smaksatt med salt och vitpeppar. Beräkna en matsked vatten per ägg, och tre ägg per person om omeletten är ensamrätt. Lägg en klick smör i den heta pannan, låt fettet fräsa och sedan i med äggsmeten. Rör i pannan med en gaffel till dess omeletten börjar stelna. Sänk, eller rent av stäng av värmen, och låt omeletten grädda färdigt utan att man rör sönder den. Vik ihop omeletten och tippa över på tallrik. Den som vill lägger en sträng mjukost över omeletten under gräddningen och låter osten bilda fyllning när omeletten viks ihop. Så enkelt - och så gott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!