– För egen del har vi fördelen att ha betalat av alla våra bussar, men vinstmarginalen i de avtal vi har med KLT har ju försvunnit, säger Denise Westerholm.
Nästa indexering av priserna görs i april, men det dröjer till augusti innan företagen får tillbaka några pengar från länstrafiken.
– Det är inte alla som kan ligga ute med pengar så länge. Det är ju hutlösa summor det handlar om nu.
När regleringen av indexet gjordes senast låg priset för HVO på 16 kronor litern exklusive moms. På onsdagen var priset 26 kronor litern exklusive moms, berättar Denise Westerholm.
– Det är en kostnad som vi i dagsläget inte får någonting för. Och det är ännu värre för de som kör större bussar, sådana som går i linjetrafik. De kan få en kostnad på omkring 22 kronor extra per körd mil.
Hon menar att det behöver hända någonting omgående, om trafikföretagen ska överleva.
– Det här är ju också en kommunal angelägenhet. När det gäller skolskjutsar så är det ju kommunen som är kunden, men de har gett KLT i uppgift att sköta upphandlingen.
– Här borde kommunen också inse allvaret. Om bolagen går i konkurs finns plötsligt ingen skolskjuts till barnen eller sjukresor och färdtjänst till kommuninvånarna.
Drivmedelspriserna började stiga vid årsskiftet och efter att Ryssland invaderade Ukraina har priserna fortsatt stiga allt snabbare.
– Om en månad eller två så har ett antal bussföretag lämnat in, säger en uppgiftslämnare med insyn i branschen till tidningen.