Det är den nya plan- och bygglagen som leder fram till de höjda avgifterna. För miljö- och byggnadsförvaltningen i Västerviks kommun innebär lagen mer jobb, och skärpta krav på korta handläggningstider.
- Lagen har kommit till efter de upptäckter man gjort på senare år när det gäller byggfel, säger Marita Eriksson, bygglovschef på Västerviks kommun, och nämner de larmrapporter som kommit på riskplanet med takras och mögelproblem.
Det betyder att kommunerna får ett större ansvar för kontroll under byggprocessen. Kommunens byggnadsinspektörer ska bli synligare ute på byggena. De skärpta reglerna kommer också att leda till mer administration för kommunen.
Klarar ni det med nuvarande bemanning?
- Det ska vi undersöka, säger Marita Eriksson.
I dag har man en vakans på bygglovssidan. Den ska i första hand återbesättas. Därefter ska kommunen se om man klarar de hårdare kraven med nuvarande bemanning.
För den som söker bygglov kommer den nya lagen som regel att innebära högre kostnader. Hur mycket variererar från vilken typ av bygge det är.
Tidigare arbetade kommunen med ett fåtal enhetstaxor. Nu går man över till att avgiften kommer att bero på hur stort man bygger.
I vissa fall kan det bli marginellt billigare, medan avgifterna i andra fall stiger med 30 procent jämfört med dagens nivåer.
För ett hus på 150 kvadratmeter i detaljplanerat område skulle kostnaden för bygglov och bygganmälan stiga från cirka 13 800 till 17 800 kronor.
Enligt Marita Eriksson innebär den nya lagen några fördelar också för den som söker bygglov.
- Det blir tydligare i förväg vilka krav som ställs. Lagen säger också att handläggningen inte får ta mer än tio veckor.
I den nya lagen skärps också rutinerna för överklagande.
I dag kan ett bygglov överklagas upp till ett år efter att det beviljats - det gör att byggaren lever med en risk för att bygglovet kan ogiltigförklaras. Med nya lagen blir gränsen i praktiken fyra veckor.
Enligt Marita Eriksson klarar miljö- och byggnadskontoret tioveckorsgränsen redan i dag.
Finns det en risk att handläggningstiderna blir längre om arbetsbelastningen ökar?
- De får inte bli längre än tio veckor, konstaterar hon och får medhåll av blivande t f förvaltningschefen Conny Jansson som konstaterar att det inte är ett alternativ att bryta mot lagen.