Den 9 maj ska kommunens nya handlingsplan mot våldsbejakande extremism upp i kommunstyrelsen. Det är kommunens säkerhetschef Joakim Jansson och intendent Andrea Brändström vid enheten för räddningstjänst och samhällsskydd som står bakom planen.
– Det är viktigt att vi ser det här som en del i det stora arbetet för en trygg och säker kommun, säger Andrea Brändström.
Det ligger mycket samarbete bakom målet att kunna se och fånga upp riskpersoner som skulle kunna söka sig till våldsbejakande extremism. Skolan är en viktig del i det arbetet och både skolkuratorer och fältare finns med i de arbetsgrupper som träffas regelbundet. Andrea Brändström berättar att det med planen ska komma en rutin – en checklista – med kännetecken som bland annat lärare ska vara uppmärksamma på.
– Det kommer vara en offentlig handling så den kan alla läsa och ta del av. Föräldrarna är till exempel jätteviktiga.
I handlingsplanen har man med en lägesbild och där står bland annat att det i Västervik finns ungdomar som har visat intresse för våldsbejakande extremism genom att söka information om det på internet. Andrea Brändström säger att man vet detta på grund av att både interna och externa organisationer uppmärksammat det.
– Det har inte varit så mycket just i Västervik men det har funnits nyfikenhet hos vissa individer.
Vilken typ av extremism handlar det om?
– Jag kan inte peka ut någon.
I lägesbilden skriver man också om de ökade morden och mordförsöken i Västervik. Säkerhetschefen Joakim Jansson säger att man har försökt ge en övergripande bild av säkerhetsläget både internationellt och lokalt, och att allt inte har med våldsbejakande extremism att göra.
– Det finns inga kopplingar mellan morden och våldsbejakande extremism, det är mer en generell beskrivning av hur det ser ut i världen och här lokalt.
Andrea Brändström säger att handlingsplanen är proaktiv och förebyggande och att det inte finns några indikationer från varken polisen eller kommunen själva på att vi behöver vara oroliga för den här typen av extremism i Västervik.
– Det här är ett förebyggande arbete i och med att extremismen har växt i Europa.
Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd föreslår att kommunstyrelsen ska remittera handlingsplanen till kommunens nämnder och bolagsstyrelser så att de kan komma med synpunkter och egna förslag.