Allt fler cyklar vilket är positivt både för hälsan och miljön. Samtidigt är cyklisterna en utsatt grupp i trafiken.
Även om flera dör i bilolyckor är cyklister i dag den trafikantgrupp som råkar ut för flest antal allvarliga skador i Sverige. Varje år skadas runt 3 000 cyklister svårt och behöver sjukvård under minst ett dygn. Totalt beräknas tio gånger så många cyklister årligen skadas i trafiken, 30 000.
Enligt NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, har de senaste fem åren i snitt ett 30-tal cyklister per år dödats i trafiken. En stor del av alla cykelolyckor, mer än 70 procent, är singelolyckor där cyklisten helt enkelt kört omkull.
De flesta svårt skadade och dödade cyklisterna saknade hjälm. En cykelhjälm halverar risken för dödliga eller allvarliga skador. Endast sju procent av vuxna cyklister i Kalmar län använder hjälm, mot 20 procent i snitt i övriga landet.
- Vi kommer aldrig att nå en bättre användning av hjälm hos barn om inte de vuxna blir förebilder. Barn gör som oss vuxna, säger Henrik Johansson, projektledare på NTF sydost i Kalmar län.
Flest olyckor sker bland cyklister i åldern 35-44 år. Risken för allvarligare skador ökar med stigande ålder. Störst antal cykelolyckor sker i september, följt av maj. De flesta olyckor sker på eftermiddagen och under morgontimmarna.
- Genom att bygga upp en databas och analysera vem, när och hur man som cyklist drabbas hoppas vi kunna bidra med kunskap och påverka trafiksäkerhetsutvecklingen i rätt riktning. Den offentliga statistik som finns idag är i många fall missvisande och otillräcklig, säger Irène Isaksson-Hellman, trafikforskare på If.