Dagens rätt: en halv korv

En halv frukostkorv. Inte mer. Det var vad pensionärerna på dagverksamheten Cosmos fick ta till sig när det vankades lunch i onsdags.

Lagom mängd sovel? En halv frukostkorv var vad som tilldelades de gamlingar som valt frukostkorv till lunch på flera äldreboenden i kommunen i tisdags. Sedan fick man äta sig mätt på potatis, sås och sallad.

Lagom mängd sovel? En halv frukostkorv var vad som tilldelades de gamlingar som valt frukostkorv till lunch på flera äldreboenden i kommunen i tisdags. Sedan fick man äta sig mätt på potatis, sås och sallad.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-04-29 00:00

- Först trodde jag att det var ett skämt när vi fick matleveransen, berättar Catrin Carlsson, personal på Cosmos.

På Cosmos i Västervik träffas gamla för en stunds gemenskap och för att äta tillsammans. Bland gästerna finns både de som bor i kommunens servicelägenheter och gamla som bor i vanliga bostäder.

- För många av dem är lunchen dagens stora måltid, säger Annika Lyrsten Berg.

Antalet matgäster varierar från dag till dag, men för att undvika onödigt svinn så föranmäler matgästerna sig, och Cosmos får exakt rätt antal portioner levererade från centralköket i Gertrudsvik. Exakt, var rätta ordet i tisdags.

- Vi hade nio matgäster. Vid matleveransen fick vi fyra och en halv frukostkorvar, berättar Catrin Carlsson.

Den förklaring hon fått är att en hel korv är för mycket för de gamla. 100 gram korv är en lagom portion.

- Vi brukar lägga upp maten på fat, så att de gamla får ta till sig själva. Det kändes pinsamt att säga till dem att de inte fick ta mer än en halv korv, säger Catrin och Annika.

Det är inte första gången det varit diskussion om portionernas storlek. De berättar om köttsfärlimpa som fått skäras till i fyrkanter i rätt portionsstorlek. Eller hur de provvägt potatis- och rotmos för att kunna visa att de fått för små portioner till de gamla.

Ibland när maten inte räckt till har de kunnat gå över till äldreboendet Vapengränds matsal där det brukar finnas mat över.

- Det gick inte i tisdags. De hade beställt strömming från centralköket, och det går inte ihop med den tomatsås som vi fick, säger Annika Lyrsten Berg.

De gamla behöver inte svälta. På tisdagen fanns det potatis, tomatsås och sallad som man kunde äta sig mätt på.

Samtidigt tycker personalen på Cosmos att luncherna borde ge mer än bara att äta sig mätt.

- De gamla betalar ändå 58 kronor för lunchen. Maten är ibland deras enda nöje under dagen. Skulle vi nöja oss med en halv korv om vi gick ut på en lunchrestaurang, undrar Catrin Carlsson.

På Cosmos vill man lösa problemet genom lokalt tillagad mat. När centralköket på Gertrudsvik byggdes om, lagades maten lokalt under en period, och enligt personalen fungerade det bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om