Dagisköerna har byggts bort

Västerviks kommun har fått bort dagisköerna, och uppfyller nu garantin om en förskoleplats inom fyra månader. Men det betyder inte att alla föräldrar får den placering de valt i första hand.

Ny organisation. Jurabacken har fått tre nya avdelningar med kapacitet för 80 barn. Nu ska  rektor Bo Michelson få den nya organisationen att fungera och integrera avdelningarna. Förskolan  har fått en ny stor utegård och nya lekredskap. Foto: ANDERS LILJEGREN

Ny organisation. Jurabacken har fått tre nya avdelningar med kapacitet för 80 barn. Nu ska rektor Bo Michelson få den nya organisationen att fungera och integrera avdelningarna. Förskolan har fått en ny stor utegård och nya lekredskap. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-10-03 00:25
Under måndagen invigdes tre nya avdelningar på Jurabackens förskola i Kvännaren. Förskolan har nu plats för 80 barn på sammanlagt sex avdelningar. Jurabacken kommer även att ta emot barn från andra områden i norra staden.
- Framöver tror vi att Kvännaren kommer behöva alla platser själva, men innan dess finns det möjlighet för andra barn att gå på Jurabacken, säger rektor Bo Michelson som nöjt blickar ut över en rymlig utegård med nya gungor, rutschbanor, sandlådor och lekredskap.

Under de senaste fyra åren har nya avdelningar även startat på förskolorna Tallen, Fågelbäret och Karstorp. Den utökade kapaciteten innebär att Västerviks kommun nu klarar garantin om en förskoleplats inom fyra månader.
- Garantin gäller en dagisplats på en förskola inom staden. Vi har också en närhetsprincip, det vill säga att man inte ska bo alltför långt bort från förskolan, och att barnen ska kunna växa upp tillsammans för att senare bli kompisar. Men det är inte alltid vi lyckas klara allas önskemål om placering, säger Anna Lundblad, utvecklingssekreterare på barn- och utbildningskontoret.
I takt med att förskoleplatserna blivit fler kan barngrupperna hållas på en önskvärd nivå.
- Förut var det lite trångt på några avdelningar, men i dag har vi inga överinskrivningar. Det förekommer däremot att man tar in några fler barn under sen vår för att de ska slippa omvägen runt en annan förskola. Men finns det extrabarn på avdelningen har vi också utökat personalen, fortsätter Anna Lundblad.

Trycket på barnomsorgen är störst i norra Västerviks stad. För närvarande står cirka 55 barn i kö till en förskoleplats under höst eller vår i områdena Marieborg, Brevik och Skogshaga. Hittills under höstterminen har ett tiotal barn placerats på andra dagis än föräldrarnas förstahandsval.
- Man kan inte räkna med att få sitt förstahandsval. Men de flesta föräldrar tycker att det är bra där de har fått en plats, och går oftast inte vidare med omplacering, säger Marita Johansson som administrerar dagiskön i det norra området.
Preliminära prognoser visar att barnkullarna kommer att öka om några år.
- Jag tror att det framöver kanske kommer att behövas ännu fler avdelningar, men än så länge vet vi inte hur det blir, säger Anna Lundblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om