Dags att så på friland

Förr i tiden sådde man hela innehållet i fröpåsen på en gång, och trädgårdslandet var gigantiskt. Men i dag lever vi på ett annat sätt och odlar bara det vi behöver. Det innebär också att vi blandar friskt och skapar vackra rabatter där grönsaker och blommor kan samsas.

Odlarglädje i kvadrat. Pumporna väller fram. Här är jorden täckt med markväv, effektivt, du slipper ogräs.

Odlarglädje i kvadrat. Pumporna väller fram. Här är jorden täckt med markväv, effektivt, du slipper ogräs.

Foto:

Västervik2005-05-18 00:25
Vad ska man då välja? Gröna blad som sallad är ett måste. Latast är att välja färdiga salladsblandningar med flera sorter, som man skördar allt efter behov. På köpet får man en frisk kombination av sötare och lite beskare sorter.
Vanlig plocksallat fungerar också bra, likaså asiatiska bladgrönsaksblandningar. Skörda när bladen är 10-15 cm höga, och spara en bit av basen så kommer bladen att växa ut igen. Sås i omgångar från nu till mitten av juli. Två veckor mellan sådderna brukar vara lagom för att ha friskt krispigt grönt hela sommaren lång. Har du gamla fröpåsar kvar från tidigare så tänk på att salladsfrön snabbt förlorar sin grobarhet.

Mangoldsorten ?Bright Lights? är med sina vackra stjälkar i lysande orange, rött, rosa, gult och vitt så vacker att man knappt törs skörda den. Sås den nu så är den skördeklar i början av juli. Anrättas som spenat men förlorar mycket av sin fina färg som kokt. Om du skär av alla blad på en gång växer oftast nya blad upp, eller skörda successivt.
Kombinera gärna regnbågsmangold med blomsterkrasse, de klär varandra så fint! Blomsterkrasse trivs i alla lägen och blommar långt in i september. Krasse finns i gula och olika röda toner och är ytterst lättodlad, men kräver mycket näring. En annan fördel med krassen är att ju sämre väder desto vackrare blir den.
En annan växt som är både nyttig och vacker och dessutom en utmärkt fond till blommor med starkare färg är bladmynta som också kallas för shiso eller perilla. Den gröna smakar mest medan den med djupt vinröda blad är vackrast. Bladmynta är japanernas motsvarighet till vår persilja. Den tar lite tid på sig att gro, 14 dagar är inte ovanligt. Runt förra sekelskiftet var just den rödbladiga en populär växt i rabatterna.

Zucchini och pumpa har mera bråttom när de väl börjar växa. De tar plats, men ger sådan odlarglädje och är riktiga prydnader i rabatten. En annan fördel är att man inte behöver många plantor, en av varje räcker mer än väl. De kan direktsås i maj om man skyddar sådden extra bra mot frost. Tredubbelt lager fiberduk och en läskedrycksback - det är inte vackert men fungerar bättre än bra.
Zucchini och pumpa ger både blomma och frukt samtidigt och man behöver inte vänta tills frukterna är skördemogna - de gula hanblommorna kan också ätas, friterade. Först kommer 4-5 hanblommor innan honblommorna med sitt lilla fruktämne vid basen dyker upp. I juli kan de första zucchinifrukterna skördas, de ska då vara 10-15 cm långa. Zucchini kräver vatten i mängd och kan få mjöldagg på bladen om de står för varmt och torrt. Använd tomatgödselpinnar som näring när plantorna blivit 3-4 veckor gamla.
Frilandsgurka är också roligt att ha, ett par plantor brukar räcka.

Höga bönor och ärtor ger stora skördar på liten yta och är så tacksamma; ju mer man skördar desto mer får man. De blir 1,5-2 meter höga och behöver någon form av stöd. Plantorna kräver mycket vatten i juni då tillväxten är som starkast. I mitten av juli börjar skörden och den varar under två veckor. Bönor och ärtor klarar sig utan extra gödsel. Ärtor kan sås när körsbärsträden blommar, men bönor bör man vänta med tills häggen blommar. Skydda sådden mot fåglarna med fiberduk, de älskar ärt- och bönfrön.
Och vad är mera ett måste, om inte solrosor? För det finns väl ingen blomma som gör en så barnsligt glad som just solrosen. Stolta står de där, blommar länge från juli till en bit in i oktober om hösten blir fin. Numera kan en solros se ut precis hur som helst. Hög eller låg, gul, limefärgad, gräddvit eller rödbrun.
De lägre sorterna, som gulliga ?Teddy Bear?, har dubbla blommor som ser ut som bollar. Många sorter är också flergrenade. Ett bra sätt att utnyttja ytan är att så ärtor runt en solros, då fungerar solrosen efter ett tag som klätterstöd för ärterna. Eller varför inte satsa på en skyddande solroshäck runt trädgårdslandet eller tomten? Så då i rader med 2-3 cm avstånd. Avståndet mellan raderna bör vara 50 cm. Så här tätt sådda solrosor blir inte lika höga som om de står mera separerade och de behöver inget stöd eftersom de stöttar varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om