Dålig miljö ska bli bättre på Dalsgården

Varken arbetsmiljön eller boendemiljön är bra på Dalsgården, men enligt Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen, är det ingen som får ström i sig vid elkontakterna. Möglet är inte heller akut att åtgärda.

Det är inte bara på Dalsgården som det är trångt, med små toaletter. Enligt Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen, ser det likadant ut på fler äldreboenden i kommunen.

Det är inte bara på Dalsgården som det är trångt, med små toaletter. Enligt Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen, ser det likadant ut på fler äldreboenden i kommunen.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-01-31 00:07
Äldreboendet Dalsgården i Gunnebo ser i stort sett ut som när det stod färdigt 1968, även om köket totalrenoverades för sex år sedan.När Arbetsmiljöverket gjorde en makroinspektion i kommunen 2005, var Dalsgården ett av de ställen som besöktes. Av rapporten framgår att omklädningsrummen är trånga och att det finns för få duschar till personalen. Detta problem kvarstår.Enhetschefen på Dalsgården, Monica Lendin, har avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar. Det gjorde hon redan får ett par år sedan.Ansvaret har i och med detta flyttats högre upp i organisationen, till Kicki Johansson.Tycker du, som har arbetsmiljöansvaret, att det fungerar att ha Dalsgården som det är tills ett nytt äldreboende blir klart i stan om nästan två år?
- Nej, det tycker jag inte.Hon konstaterar att arbetsmiljön på Dalsgården handlar mycket om de brister som finns i personalens omklädningsrum. Visserligen finns det möjlighet att duscha, men inte så det räcker, med tanke på hur många som jobbar där.Ett annat hygien- och smittkrav som inte uppfylls är att personalskåpen ska vara delade på mitten, så att man kan ha sina privata kläder på ena sidan och arbetskläderna på andra.Det finns nu ett förslag om att bygga om en servicelägenhet i källarplanet, för att få bättre personalutrymmen.Sedan påverkar det både personalen och de boende att det är så trångt på många ställen, inte minst på toaletterna, samtidigt som många gamla har ett stort omvårdnadsbehov och många hjälpmedel.Fortfarande måste de gamla ta sig ut i korridoren och bort till duschrummet, när de behöver duscha. En del får göra så även när de ska gå på toaletten, för att personalen ska få plats att hjälpa till.- Det är så det är på våra hus. Det finns personer som omöjligt kan använda sin egen toalett. På Ekhamra och Erneborg är det lika trångt, säger Kicki Johansson. Marie-Louise Lundgren (M), ordförande i socialnämnden, sa i gårdagens VT att det även fanns problem med mögel och strömförande kontakter.Här vill Kicki Johansson göra ett par förtydliganden.- Man har konstaterat, när det gäller elen, att det inte är fullvärdigt. Man ska åtgärda det genom att förstärka upp med vissa dosor. Men det är inget som är farligt i nuläget. Det är inte så att de får ström i sig.Möglet då?
- Där har man varit ute och mätt, och det har inte framkommit att det behöver åtgärdas omedelbart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om