Dåligt dricksvatten i enskilda brunnar

Vattnet i var femte privat brunn är hälsofarligt att dricka. Det visar en färsk rapport från Socialstyrelsen.

Bra vatten är ingen självklarhet om man har en privat brunn på sin fastighet. Socialstyrelsens undersökning visar att bara en av fem brunnar håller måttet.

Bra vatten är ingen självklarhet om man har en privat brunn på sin fastighet. Socialstyrelsens undersökning visar att bara en av fem brunnar håller måttet.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-05-28 00:06
- Många enskilda brunnar har ojämn vattenkvalitet och har man en sådan brunn bör man vara försiktig och kontrollera vattnet med jämna mellanrum, helst vartannat år, säger Anders Fröberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västervik.I Sverige tar 1,2 miljoner människor sitt dricksvatten från egen brunn. Lika många använder brunnsvatten vid fritidshuset. Nu har Socialstyrelsen i samarbete med Sveriges geologiska undersökning (SGU) sammanställt 5 000 vattenprover som privata brunnsägare i 110 kommuner lät analysera förra året.Var femte brunn hade otjänligt dricksvatten. Sämst vatten hade grävda brunnar, där var en tredjedel av proverna otjänliga.Det vanligaste problemet var för mycket bakterier i brunnsvattnet, men många brunnar innehöll också mycket miljögifter. I bergborrade brunnar var det största bekymret höga halter av arsenik, uran, fluorid och mangan, i jordbrunnar uran, nitrat och koppar. I Västervik är det tunna marklager vilket ökar risken för att grundvattnet förorenas av avloppsvatten. Dessutom kan det vara problem med att saltvatten tränger in i dricksvattnet. Det är brunnsägarens eget ansvar att kontrollera vattnet i brunnen.- Vi som myndighet kan inte blanda oss i hur ofta vattnet kontrolleras och vilket vatten folk dricker. Däremot har vi en rådgivningsskyldighet, säger Anders Fröberg och berättar att kommunen på sin hemsida samlat frågor och svar kring enskilda brunnar. Där finns även länkar till andra instanser.Vattenanalyserna bekostas av fastighetsägaren själv. Men en viss subvention ges när man lämnar proverna via kommunen genom att enskilda får kommunens avtalade pris med labbet.Tidigare erbjöd kommunen regelmässigt gratis analyser till familjer som väntade barn och hade enskilda brunnar. Detta då barn är känsligare för de olika bakterier och ämnen som kan finnas i otjänligt vatten.- Men det togs bort för några år sedan när kommunen var tvungen att spara, säger Anders Fröberg som hänvisar till att familjerna i alla fall får subventionerat pris då de beställer analys via kommunen.Under 2007 gjordes 65 vattenprover av enskilda brunnar via kommunen. Hur många som visade på otjänligt vatten kan inte Anders Fröberg svara på, men han tror att fler skulle vinna på att utföra vattenprover oftare. Särskilt familjer med småbarn ute på landet är en viktig målgrupp.- Det är bra om man varje år håller koll på bakteriehalten i vattnet. Märker man att vattnet börjar lukta eller smaka annorlunda så kan ett bakterieprov vara på sin plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om