Enligt ett pressmeddelande som offentliggjordes under fredagen förbjuder nu länsstyrelsen i Kalmar län regleringsföretaget att helt öppna dammluckorna vid Yxern. Det beslutet träder i kraft om och när vattennivån når den undre nivån, 90,05 meter över havet. Där är vi inte än, men regleringsföretaget har varnat för att man kan nå den gränsen om ett par, till tre veckor.
I så fall uppmanar alltså länsstyrelsen företaget att gå emot rådande vattendom.
Eva Brynolf är avdelningschef på avdelningen för tillväxt och miljö på länsstyrelsen i Kalmar län.
– Eftersom regleringsföretaget bedömt att man kan hamna på den undre gränsen om ett par till tre veckor så agerar vi.
– De har också bedömt att vattennivån i sjön vid full dammlucksöppning kan sjunka med en meter till. Vi bedömer att det riskerar att göra så att sjön inte kan återhämta sig.
Hon fortsätter:
– Istället för att i så fall öppna luckorna helt så har vi sagt att de får låta 0,1 till 0,2 kubikmeter vatten rinna ut i sekunden, det för att inte torrlägga nedanför sjön.
Länsstyrelsen skriver också att regleringsföretaget ska ta fram underlag för att beskriva konsekvenserna av att följa domen och öppna luckorna. De ska också undersöka om den så kallade tröskelnivån, alltså 90,05 meter över havet, är felaktigt angiven. De ska även kontrollera om dammanläggningen är uppförd enligt domen.
Länsstyrelsen har inte möjlighet att ändra på vattendomar, men kan om det är brådskande och nödvändigt för att undvika att ohälsa eller allvarlig skada på miljön uppkommer begränsa en vattendom. Det gör man alltså nu, om den undre gränsen nås.
Tekniska verken i Linköping är en av fem delägare i Yxerns regleringsföretag.
Anders Jonsson är vd för Tekniska verken-koncernen och skriver i ett pressmeddelande:
– Vi är tacksamma och lättade över att vi har fått gehör för den nya information vi presenterat. Om dammluckorna skulle öppnats fullt skulle den negativa påverkan på sjön öka dramatiskt.
Ola Palmquist är ordförande i Yxerns Regleringsföretag.
– Jag känner mig mycket nöjd med det föreläggande som vi nu har fått av länsstyrelsen. Det ligger helt i linje med de åtgärder vi anser är nödvändiga och som vi har begärt. Konsekvensen för sjön nu när tappningen kan minskas är förhoppningsvis att den börjar återhämta sig.
Kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) har kallat läget för en katastrof och var under gårdagen upprörd över att det inte verkade hända något från länsstyrelsen sida.
– Det här beslutet kom klockan fem i tolv, så att säga. Det här är en tillfällig räddning för sjön skulle jag tro. Hade det gått så långt hade nog sjön aldrig överlevt.
Han är kritiskt till att det tagit lång tid, och säger att arbetet måste fortsätta.
– Vi kommer att fortsätta arbeta för att få till en långsiktig lösning.