Dan Nilsson: "Detta innebär en helomvändning för alla"

Många kommunala verksamheter påverkas av Folkhälsomyndighetens skärpta råd som nu även gäller Kalmar län och Västerviks kommun.

"Vi befinner oss i ett allvarligt läge", säger Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

"Vi befinner oss i ett allvarligt läge", säger Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2020-11-10 17:00

Det säger Dan Nilsson som vi når på tisdagseftermiddagen just som han avslutat ett möte med Krisledningsnämnden.

– Vi har fattat beslut om att verkställa en rad förändringar apropå de skärpta råden, säger han.

Några exempel: Kulturskolan upphör med sina gruppaktiviteter, simhallen stänger för allmänheten (men ska vara öppen för barn upp till 15 år) och Öppna förskolan pausas. Idrottshallarna stängs, utom för yrkesmässig träning.

Skolrestaurangerna kommer att ha fortsatt öppet men med skärpta corona-anpassningar. Serveringar, på kommunala anläggningar, kommer däremot att hålla stängt för allmänheten.

Dessutom stänger biblioteken som mötesplatser. Ankarsrum och Överum håller bara öppet för elever. Västervik och Gamleby är stängda, men där kan man hämta böcker som "take away", om man ringer innan. De digitala tjänsterna är fortsatt tillgängliga.

– Det här är ju en situation som inte går att jämföra med någon annan. Den är ny för oss. Och den innebär en helomvändning i livet i stort, för oss alla. Det är påfrestande för alla medborgare och inte minst för dem som redan varit tvungna att isolera sig under lång tid nu, säger Dan Nilsson.

Är det något särskilt som du skulle vilja säga till kommuninvånarna i dag?

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. De skärpta råden innebär stora begränsningar och inskränkningar i den personliga friheten. Men jag hoppas att alla nu hjälps åt för att smittspridningen inte ska öka ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!