Därför blev det fel

Den snåla tilldelningen av korv var en engångsföreteelse, och berodde på felaktiga uppgifter i en databas. Det uppger Centralköket på Gertrudsvik.

Västervik2011-04-29 00:00

Det skickades ut alldeles för lite frukostkorv till serveringsställena i äldreomsorgen i Västervik i tisdags.

Det medger Marie Eriksson, chef på centralköket på Gertrudsvik. Anledningen var ett fel i den kostdatabas som kommunen använder för att beräkna vilka mängder mat som krävs.

- En lagom portion är ungefär 100 gram korv. I databasen stod det en halv korv som lagom portionsmängd, men just de här frukostkorvarna väger 150 gram. Ungefär två tredjedels korv hade varit en lagom portion, säger Marie Eriksson.

Enligt henne är det inträffade en engångsföreteelse, och när man fick höra talas om felet på köket var det för sent att rätta till.

Hade man kunnat upptäcka att det var orimligt små mängder korv när maten tillagades?
Enligt Marie Eriksson är det svårt för kökspersonalen att upptäcka beräkningsfel under matlagningens gång. Det är stora mängder mat som lagas. På äldreboendena kan man välja mellan två olika rätter. Mängderna av olika matvaror till de matsalarna runt om i Västervik varierar beroende på hur många portioner av varje rätt de beställt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om