Universitetsfartyg på snabbvisit i Tjust skärgård

Den som spejade ut mot Lucernafjärden under måndagsförmiddagen kanske ställde sig frågan vad det var för stort fartyg som hittat till våra trakter.

R/V Svea sedd från Lysingsbadet

R/V Svea sedd från Lysingsbadet

Foto: Robert Preusse

Västervik2024-04-01 13:49

Efter ett tips till redaktionen gjorde vi eftersökningar och fann det vara R/V Svea som tillfälligt befinner sig i farvattnet kring Västervik.

– Vi har varit i Västervik tidigare men har Lysekil på västkusten och Kalmar på östkusten som hemmahamnar, säger Björn Lindell, samordnare på fartygsenheten hos Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som bedriver forskning med fartyget.

Lindell berättar vidare att R/V Svea vanligtvis används till att bedriva forskning under vatten där man undersöker hur bland annat fiskbeståndet mår. Uppdraget utanför Västervik var den här gången dock ett annat:

– Det är ingen hemlighet att vi bedriver forskning åt SVK (Svenska Kraftnät, reds. anm.) där vi tittar på havsbotten.

Efter att ha placerat sig mellan farleden mellan Gränsö och Lysingsbadet under förmiddagen gick fartyget i hamn ute vid Lucerna. 

– Vi ska byta personal. Jag sitter själv på väg ner till Västervik nu.

För den nyfikne finns det däremot inte möjlighet att stiga på båten i dagsläge. Dels är platsen man lagt till på vid Lucerna svåråtkomlig samtidigt som fartyget avböjer besök utöver de förplanerade visningar för allmänheten som man håller vid jämna mellanrum.

Lindell berättar vidare att man planerar att bege sig ut till havs igen runt klockan 16-17-tiden. När och om man återvänder till Västervikstrakten står inte klart.

Fakta om R/V Svea

Fartygets kärnverksamhet är ekosystemundersökningar med fokus på regelbunden övervakning av fiskbestånd och vattenkvalitet av SLU och SMHI. Dessutom används Svea för forskning om klimatförändringar, kartläggning och övervakning av marin biodiversitet, forskning om övergödning, mätningar av koldioxid och den försurning av haven som koldioxiden orsakar samt mätning av syre och utbredningen av syrefria och syrefattiga bottnar.

Text hämtad från: Sveriges lantbruksuniversitet
--------------------------------------------------------
Totalt finns plats för 32 besättningsmän och expeditionsdeltagare 

Fartyget byggdes av Armonvarvet i Vigo i Spanien 2017 till 2019.

Längd över allt: 69,50 meter

Största bredd: 15,80 meter

Djup till nedre däck: 5,90 meter

Djup till huvuddäck: 8,60 meter

Djup från vattenlinjen: 5,40 m

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!