De är polisens förlängda arm

Hur är det att vara polisvolontär? VT hängde med Mikael och Camilla på en het hockeymatch mellan Västervik och Oskarshamn.

Polisvolontär. Mikael Sköl och Camilla Ljungerg har "jobbat" tillsammans i två år.

Polisvolontär. Mikael Sköl och Camilla Ljungerg har "jobbat" tillsammans i två år.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-02-12 21:30

De ska vara "ett komplement i det trygghetsskapande arbetet". Så står det i alla fall i polisens informationsmaterial. Volontärerna Mikael Sköld och Camilla Ljungberg verkar vara ett par ovanligt glada komplement. Själva ser de sig mer som en extra resurs, och som en förlängd arm i polisens arbete. Båda två har varit med från starten för ett par år sedan.

– För mig började det med att vara en vuxen på stan. Jag var ändå nere på helgerna och höll koll på mina ungdomar, och så tänkte jag att jag likaväl kan bli polisvolontär, så slipper jag gå ensam, säger Camilla Ljungberg.

– Jag kände direkt när jag hörde talas om det att det kunde vara något för mig. Nu har det gått ett par år och nu är jag övertygad om den saken, säger Mikael Sköld.

Vi har träffats utanför Plivit-trade-hallen. Snart är det match mellan Västervik och Oskarshamn. Volontärerna är lätta att känna igen, de har västar, en ficklampa i bältet, radio och första hjälpen-väska. De har samma befogenheter som vilken person som helst, inga extra. Händer det något allvarligt, ringer de polisen.

I Västervik är de cirka tio personer som är aktiva, men man behöver fler.

– Vi är med vid konserter, matcher, publika evenemang. Vi kan dela ut information och vara tillgängliga. Vi måste bli fler, det finns ett stort behov och vi kan inte vara med på allting, vi har ju familjer och jobb, säger han.

Mycket av arbetet i hallen går ut på att lotsa folk rätt och se till att det är bra stämning. Camilla passar på att spela lite trummor med Oskarshamnsklacken, ett uppskattat tilltag.

– De känner igen oss, på västarna så klart men också för att vi brukar vara med. Vi åker med Västerviksklacken på en del matcher, säger Mikael.

Båda är överrens om att det viktigaste är att vara en person som "kan ta folk" och har lätt för att kunna skapa relationer.

– Jag blir igenkänd av ungdomar jag träffar även utan väst. Det är trevligt de är oftast glada när vi kommer, säger Mikael.

I dag håller de en extra koll på "bortastå". De ska inte ingripa om något farligt händer men kan fylla i luckor som uppstår när ordningsvakterna måste springa iväg. Under festhelger kan det handla om att skjutsa hem fulla ungdomar, ta hand om någon som mår dåligt, eller bara att finnas till.

– Camilla tar eventuella spyor, jag tar blodet. Det är vår interna uppdelning och den fungerar, skrattar Mikael.

Camilla eskorterar en kvinna rätt genom publikhavet.

– Ibland är det så enkelt, att hjälpa till lite. Tillbaka får vi massor av tacksamhet, det känns väldigt bra, säger Mikael.

Volontärer

Kan exempelvis genomföra nattvandringar och andra trygghetssatsningar.

Kan hjälpa till att sprida information, till exempel mot langning och hur man skyddar sig mot inbrott.

Kan bistå polisen vid olika arrangemang.

Kan vägleda brottsoffer, till exempel ge råd om hur de kan få hjälp.

Volontärerna är inte anställda av polisen och har inga andra befogenheter än övriga medborgare.

Du måste ha fyllt 18 år.

Den sjunde mars håller polisen en informationsträff på polishuset i Västervik för intresserade.

Källa: www.polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om