Det är Anna-Karin Hammersjö, lärare i svenska som andraspråk på Komvux i Västervik, som på lektionstid lagar mat med sina elever. Den nylagade maten ska de sedan bjuda svenskar på.
– Ni har två och en halv timme på er. Sen när maten är färdiglagad bär vi in den i matsalen. Där får ni presentera maten för våra gäster, instruerar Anna-Karin Hammersjö.
Tanken är att själva ätandet av maten också ska vara ett sätt att praktisera svenska språket. Varken elever eller inbjudna svenska ska sitta bredvid varandra, de ska sitta varannan elev varannan svensk är det tänkt.
Alla har fått välja vad de vill laga för mat. Mohammad Ahmad har valt att laga kebab med aubergine i tomatsås.
– Min mamma brukade laga den rätten när jag var liten och jag har själv lärt mig att laga den, säger Mohammad Ahmad.
Han tycker att det ska bli trevligt att få bjuda på maten lite senare. Det håller Majed Miaari med om.
– Jag tycker visserligen att det är tråkigt att laga mat, men jag tycker att det är jätteroligt att träffa nya människor, särskilt när vi samlar så många olika rätter från så många olika länder, säger han
Salwa Saleh tycker att matlagningen och senare middagen är ett bra sätt att integrera olika kulturer och länder.
– Vi gjorde samma sak förra året och det blev jättelyckat så jag hoppas på att det kommer att bli det i dag också, säger läraren Anna-Karin Hammersjö och berättar att samtliga maträtter som eleverna lagar kommer att sammanställas i ett kokbokshäfte.