De cyklar för livet
Det är andra gången Bernt Berntsson cyklar genom Sverige i loppet Tour de Parkinson. Deltagarna, som cyklar för att samla in pengar till forskning kring Parkinsons sjukdom, nådde i går Västervik efter en hård dag i cykelspåret.
Tour de Parkinson. Sex av deltagarna i friskvårdsloppet kör sträckan Ystad-Stockholm i loppet som går genom hela Sverige. Från vänster: Birgitta Andersson, Leif Ericsson, Sixten Johansson, initiativtagaren Bernt Bengtsson, Ronny Nordström och Gösta Persson. Foto: Mattias Ahlm
Foto:
- Det har varit jobbigt, flämtar initiativtagare Bernt Berntsson. Det var kallt och precis att man orkade ta sig upp för backarna.
Cykelloppet Tour de Parkinson går från Ystad i söder till Haparanda i norr; en sträcka på 235 mil. Loppet är uppdelat i tre etapper, och deltagarna cyklar en etapp varje år. Gruppen som igår kom till Västervik startade i Ystad i fredags, och efter en dags vila i Västervik hoppas de nå Stockholm på lördag.
- När jag fick sjukdomen tänkte jag att jag måste bli av med det här skräpet, säger Bernt. Jag hänger med rätt bra, och snittar nog 25 kilometer i timmen.
Bernt fick diagnosen Parkinson för 15 år sedan, och är övertygad om att träningen har stor betydelse när det gäller att hålla sjukdomen i schack.
- Jag måste ta medicin varannan timme, men genom cyklingen har jag halverat min medicinering.
Parkinson är en sjukdom som varit känd för läkarvetenskapen sedan början av 1800-talet. Det är en neurologisk sjukdom som drabbar vissa hjärnceller, bland annat de som styr rörelser och koordination. Skakningar och stela muskler är kanske de mest kända.
- Det är många som inte får någon diagnos, säger Anders Davidsson från Västerviks Parkinsonförbund. Det är en jobbig sjukdom som är väldigt individuell med väldigt många symptom.
Men motion är självklart inte enda orsaken till att Bernt och de andra i teamet ger sig ut på vägarna. Genomloppet hoppas de kunna väcka uppmärksamhet kring sjukdomen som drabbat ca 20 000 personer i Sverige, och samla in pengar till fortsatt forskning kring Parkinson.
- När jag inte kan cykla själv åker jag i följebilen. Det här kommer att forsätta. Tour de France hade bara fyra deltagare första gången, och se hur många de är nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!