I onsdags skrevs avtalet för önskad sysselsättningsgrad inom socialförvaltningen på av kommunal. Önskad sysselsättningsgrad innebär att anställda inom omsorgen ska ha en heltidstjänst i grunden men själva kunna välja hur mycket de vill arbeta från år till år. Angelica Katsanidou (S), ordförande i socialnämnden, säger att det här är en av de viktigaste frågorna för den politiska majoriteten ur en jämställdhetssynpunkt.
– Det här är ett helt nytt sätt att tänka och vi gör det så att medarbetarna ska kunna leva på sin lön. Kvinnor inom äldreomsorgen ska kunna ha 100 procents tjänstgöring.
Petra Vik, medlem i kommunals styrelse och i styrgruppen för det här projektet, säger att det varit heta diskussioner bland fackförbundets medlemmar men att man nu är överrens.
– Till en början var det många negativa reaktioner, det var en förändring som man inte visste vad den handlade om.
I januari hade de ett medlemsmöte och då var det lugnare. Det medlemmarna är mest nöjda med i avtalet är att de själva får välja mellan två olika arbetsmodeller:
Fast resurstid eller tillgänglig tid.
Den 26 september är startdatum och först ut är området Västervik södra. I det området ingår Gertrudsgården, Vapengränd och Midgård och det är 180 medarbetare som berörs.
– Vi ska köra några schemaperioder och sen ska vi utvärdera söder innan vi går vidare med andra områden. Målet är att hela kommunens äldreomsorg och handikappomsorg ska jobba såhär innan 2017 är slut, säger Sven Tholén, projektledare.