De håller fast om fettet

I hälsodebatternas tidervarv ska fettsnålare alternativ locka fler till julborden.  Men på Stadt har ett fast grepp om fettet fått julbordssuget att öka igen.

Det finns en del fet mat på julborden. Men på Stadshotellet i Västervik ser man ingen anledning till göra julbord på smalare recept.Foto:Karin Hertz

Det finns en del fet mat på julborden. Men på Stadshotellet i Västervik ser man ingen anledning till göra julbord på smalare recept.Foto:Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-12-05 16:57
- Vi förstår inte vitsen med att man ska förändra allt. Varför inte kosta på sig ett traditionellt julbord med allt vad det innebär och för en gång skull strunta i BMI och annat. Stadshotellets direktör i Västervik Lars-Göran Carlsson har svårt att förstå hälsohysterin. - Jag har sett afrikanska och thailändska inslag och fettsnålare jultallrikar i stället för traditionella julbord. Men vi har under alla åren kört ett traditionellt julbord. Det är viktigt att bevara traditionerna. Vi skalar inte bort fett för att samhället blivit mer hälsoinriktat. Julbord äter du en, två gånger om året och då är det upp till var och en att själva skära bort det man inte vill ha. Vi ska inte tala om för andra vad de ska äta. Och vill inte tvinga på folk trendigt tänk. Det är inte vår roll. Var och en får vara sin egen hälsoprofet.

När det gäller julbord i år verkar det traditionella dominera, men kallare varor från havet tar mer plats. Därmed har julborden fått lite mer smalare och hälsosammare alternativ.

Även Stadshotellet har mer sill på julbordet idag.

Men att att använda sig av GI-recept som restaurangen gjorde för ett par år sedan på sitt julbord är inte aktuellt. Nu nöjer sig man med gamla gedigna lösningar och små ändringar från år till år.

- Jag är övertygad om att om man ska bjuda 200 personer på julbord så måste det bli 100 procent perfekt. Grunden ligger i att ha en röd tråd. Vi flippar inte ut i en massa oegenkännliga maträtter. Köttbullar ska smaka köttbullar. Nä någon måtta får det vara på galenskaperna.

Stadshotellets julbordsbokningar ökar jämfört med förra året. 3000 personer kommer att äta julbord i år. Anledningen till det är enligt Carlsson att restaurangen håller fast vid det traditionella julbordet. - Här vet de vad de får. Men du ser inga konstigheter i att servera ål och lutfisk? - Så länge det finns rökt ål att köpa så är det bättre att den konsumeras än att den slängs, menar Carlsson. För restaurangerna i stan utgör julbordsserveringarna en betydande del för verksamheten. Så är det för Stadshotellet också. - För oss är det tio procent av den årliga restauranginkomsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om