Det är nu tio år sedan Malin och Frederic Wall kom till Västervik. De hade fått i uppdrag, av sina dåvarande arbetsgivare i Jönköping, att jobba på den nyinköpta Erik Hultgrens bokhandel på Storgatan. Malin hade varit butikschef i några år och Frederic hade precis fått ett nytt jobb.
– Men vi bestämde oss att ta chansen trots tryggheten i Jönköping. Vi hade bara varit i Västervik två gånger tidigare och visste inte mycket om staden, säger Malin.
Till en början ägde de alltså inte butiken, men tanken på att en gång kunna ta över och driva allt själva fanns med från start. Både från de dåvarande ägarna och paret Wall själva. Det första året gjorde de om i butiken. De var inte nöjda med utformningen och minst av allt själva entrén.
– Vi byggde om så att trappan blev bredare och mer välkomnande. Kassan flyttades in en bit i butiken för att det skulle bli ett bra flöde, säger Malin.
De fick ta en hel del ansvar själva. Eftersom det är en bit till Jönköping var det inte heller möjligt rent praktiskt att fråga eller få råd från ägarna vare sig på detaljnivå eller när det gällde lite större förändringar.
– Det var lite som att smyga in i företagarvärlden och vi fick göra mycket efter eget huvud, säger Frederic.
Det var en hektisk tid med småbarn, arbete och ny miljö. Malin minns att de jobbade i ”kors”. En av dem tog förmiddagen i butiken och sedan avlöste den andra.
– Efter två år var det läge att ta över företaget. Dåvarande ägare ville sälja och i början av januari 2010 blev vi ägare, säger Frederic.
– Vi hade många tankar och funderingar, men båda två tyckte det skulle bli spännande att testa. Vi kände att det hela bara var i sin linda och vi ville fortsätta utveckla den här bokhandeln vidare, säger Malin.
En av de viktiga bitarna för att möta konkurrensen, särskilt mot e-handeln, var att skapa en plats för fysiska möten. Det, menar paret Wall, handlar både om själva butiken i sig och det bemötande som kunderna får.
– Vi tycker att alla är lika viktiga, oavsett om det gäller en kund som ska köpa en penna eller någon som vill diskutera romaner. Vi märker att vi är uppskattade eftersom våra kunder återvänder. Vi har även sommarboende som kommer år efter år, säger Malin.
En annan betydelsefull del i verksamheten är författarkvällarna. På våren och hösten kommer författare och berättar som sina böcker och författarskapet.
– Författarkvällarna eller ”Onsdagsklubben” som vi kallar dem gör att vi alla kan komma närmare och lära känna våra författare. Det är också något som e-handeln inte kan erbjuda, säger Malin.
Om Onsdagsklubben erbjuder ett mer intimt och nära möte så står den årliga Bokens afton i stark kontrast. Där är det fyra eller fem författare som kommer på en gång och festligheterna hålls på Västerviks teater och konferens.
– Första året tog det tre månader för oss att sälja slut på biljetterna, andra året tog det tre veckor, sedan tre dagar och nu är vi nere på tre timmar, säger Frederic.
När det gäller sortiment och lagerhållning har de lärt sig efter hand hur de ska beställa och vilken sorts böcker som ska finnas hemma.
– Vi vill kunna välja det vi tror på och säljer det vi gillar. Viktigt är att alla som jobbar här kan ge tips och har en bred kunskap, säger Malin.
Hur kommer Erik Hultgrens Bokhandel att se ut om tio år?– Det är en tuff bransch och vi kommer att jobba vidare med att utveckla ett stabilt företag. Vi kommer med nya inslag, men ska absolut behålla våra kärnvärden, säger Frederic.
– Redan i år har vi några nyheter på gång. Vi ska samarbeta med biblioteket och ha en minibokmässa som heter ”Älska barnböcker” och till sommaren har vi en idé om en barnscen, något vi såg på Gotland i somras, säger Malin.