Vi är mitt inne i en högkonjunktur där de som är arbetsföra har enklare att få arbete. Det har lett till att det är omöjligt för äldreomsorgen att få utbildad personal till sina semestervikariat.
Jörgen Olsson, chef för socialförvaltningen, säger att det varit tuffare än vanligt i år, särskilt i de norra delarna av kommunen.
– Generellt sett är det alltid svårt att hitta utbildad personal, och så har det varit ganska många år nu. Vi löser det genom att bemanna med de som inte är utbildade, vilket har fungerar bra. Men läget blir mer och mer bekymmersamt, säger han.
Bilden delas av Gunilla Hveen som är områdeschef för område Norr, dit bland annat Edsbruk, Överum och Lofthammar tillhör. Där har man nu lyckats tillsätta sina vakanser för sommaren.
– Utbildade undersköterskor är en bristvara men vi löser det som vi brukar att göra, med vårdbiträden, säger Gunilla Hveen.
Att vara vårdbiträde innebär att man inte har någon formell vårdutbildning men att man är över 18 år och lämplig för jobbet.
– Vi är väldigt noggranna när vi väljer ut de personer som ska arbeta hos oss. Ska man arbeta i hemtjänsten måste man också ha körkort, det kan vara långa avstånd på landsbygden.
Avståndet från huvudorten kan vara en orsak till att det är svårt att bemanna. Tillsammans med få turer med kollektivtrafiken i norra kommundelen under helgerna är det svårt att hitta sommarpersonal.
– För att klara av det här måste vi vara ute tidigt. Redan på hösten efter vikariatet frågar vi om de som jobbat kan tänka sig att komma tillbaka. Vi är också med på jobbmässor, bland annat.
– Att arbeta med äldre är ett spännande yrke med många utmaningar, det borde vara många som vill utbilda sig.
I Loftahammar är läget alltid lite svårare. Det beror på att personalbehovet nästan fördubblas under sommarmånaderna. Det säger Karin Thellman på Edshöjden i Loftahammar. Hon är biträdande områdeschef i område Norr.
– Året om är vi sju personer i hemtjänsten. Under sommaren behöver vi mycket personal då hälften går på semester och brukarna blir fler.
– Vi har 18 till 20 personer året som har hemtjänst, under sommaren blir de femton till och det måste vi ha extra personal till.
Hon säger att det har gått bra att bemanna i år, trots konkurrens från grannlänet och trots allt svårare läge. Men varje år är det oroligt innan det verkar som att schemat går ihop.
– Det är lite magkatarrkänsla innan det har gått ihop sig men vi har aldrig behövt be den ordinarie personalen att stå över semester.