Det är mycket mat som slängs i matvarubutiker trots att det egentligen inte är något fel på varorna. Sedan i slutet av oktober har Willys inlett ett testprojekt med Ekumeniska samverkansgruppen (Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Marieborgskyrkan och Frälsningsarmén) som går ut på att Willys skänker matvaror som annars skulle slängas. Projektet heter ”Välgörenhet i stället för svinn”.
– Det kan vara grönsaker eller frukt som fått skönhetsfläckar, en förpackning som gått sönder lite grann eller sådant som närmar sig bäst före-datum. Det känns mycket bättre att skänka bort än att maten slängs, säger Peter Zeylon, butikschef för Willys i Västervik.
Än så länge är det fyra lådor som fylls med varor och som hämtas en gång i veckan.
– Vi hämtar lådorna på måndagar och i samband med diakonimottagningen på Mötesplats S:t Johannes delar vi ut maten, säger Anna Ekelund, diakon i Södra Tjust pastorat.
För att kunna förvara maten på rätt sätt har det införskaffats kylar och frysar på S:t Johannes.
– Efter julhelgerna ska vi ha en utvärdering. Men redan nu kan jag säga att det fungerar väldigt smidigt och vi skulle kunna utöka antal lådor och hämtningar, säger Anna Ekelund.
Peter Zeylon är av samma åsikt och säger att bara kyrkorna har avsättning och klarar att förvara maten kan Willys se till att fylla lådorna.
Willys i Sverige skriver på sin hemsida att de på kort tid har vi startat över 70 samarbeten för att minska svinnet och skänka till välgörenhet.