De odlar tillsammans på kolonilott

Att ägna sig åt odling på en kolonilott ger både trevlig sysselsättning och gemenskap. I slutet av mars finns massor att göra trots att själva odlingen inte riktigt satt igång på allvar.

Grönsaker. Skott av rädisa har planterats om i större kruka.

Grönsaker. Skott av rädisa har planterats om i större kruka.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-03-26 15:20

I Västervik finns fyra koloniträdgårdar och tillsammans har de ungefär 150 lotter på runt 200 kvadratmeter vardera. Kristinedals koloniträdgård, vid Folkparksvägen, har 48 lotter varav två är lediga just nu. Föreståndare Kristina Hagström har haft kolonilott sedan början av 80-talet.

– Jag bor i lägenhet och det är rogivande att ha en egen täppa. Det är även en god gemenskap med de andra kolonisterna. Vi byter växter, lär av varandra och fikar en hel del, säger hon.

Just idag hjälper Kristina en kolonigranne att beskära ett fruktträd.

– Trädkronan ska vara luftig och det måste finnas plats för frukten att växa. Nya skott och grenar som växer inåt ska bort.

Många av kolonisterna är i 60-årsåldern. Men på senare tid har Kristinedal fått flera nya yngre odlare. Charlotte Melbacke Rosén har en lott med växthus.

– Jag hade kolonilott när jag pluggade i Lund och ville fortsätta odla även när det blev flytt och jobb. Det är härligt med kolonilott. Här finns alltid någon att fråga om råd, säger hon.

Kristinedals koloniträdgård välkomnar gäster. Är grinden olåst är det bara att stiga in, vandra genom området och kanske byta några ord med en kolonist.

På höstkanten arrangerar kolonisterna skördemarknad. Då säljer de grönsaker, blommor, saft och sylt. I år kommer det att bli lite extra festligt. Koloniträdgårdarna i Västervik fyller nämligen 100 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om