De reser i tiden

I en fulländad vårprakt i närheten av Casimirsborg hörs glada barnröster. Det är klass fyra på Lidhemsskolan som har åkt ut i naturen för att lära sig mer om bronsåldern.

Skinn. Jonatan och Leo i färd med att skapa skinnpåsar.

Skinn. Jonatan och Leo i färd med att skapa skinnpåsar.

Foto: Kristina Westring

Västervik2016-05-12 17:45

Museipedagog Adam Norman från Västerviks museum berättar att det under två veckors tid kommer att hållas ett skolprojekt som heter "Resa i bronsålderslandskap" för kommunens tredje- och fjärdeklassare.

­– Cirka 40 elever per dag kommer hit och de får lära sig att se saker med arkeologiska glasögon. Vi visar och berättar om olika spår i naturen som kan vara ett från bronsåldern. Barnen som varit här hittills har varit väldigt duktiga och snabba på att lära sig.

Tjust har många bronsålderlämningar och runt Casimirsborg är de extra väl bevarade på grund av att det är ett öppet beteslandskap. Det gör att lämningarna är tydliga och enkla att upptäcka, till skillnad från områden som blivit bebyggda eller igenväxta.

– Idag ska barnen få prova att laga mat på bronsåldersvis, gjuta metall, tillverka flintredskap och skinnpåsar, säger Adam Norman.

Efter en kort samling får barnen klä på sig i tidstypiska kläder och börja med sysslorna. Gjuta metall kan vara lite läskigt eftersom det är så hett. Eleven Joakim Gustavsson låter Julia Johansson, från museet, hälla den brännheta metallen. Själv håller han ett stadigt grepp om gjutformen. Föremålet blir en amulett med en symbol som föreställer en sköld. Bronsåldersmänniskorna trodde att den som bar den här typen av amuletter skulle skyddas från onda ting.

Det är Västerviks museum som arrangerar detta Skapande skolaprojektet med stöd från Statens kulturråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om