De säger ja till Prins

Familjen Vernerssons son Mikael Mio ska få heta Prins också. Om nu inte Skatteverket sätter stopp igen.

I nio månader har Maria Vernersson kämpat för att hennes son ska få heta Prins i förnamn. Nu har hon vunnit striden, om nu inte Skatteverket sätter käppar i hjulen igen. Mamma Maria syns här med Smilla, Tim och Mikael Prins Mio.Foto: Ellen Kindstrand

I nio månader har Maria Vernersson kämpat för att hennes son ska få heta Prins i förnamn. Nu har hon vunnit striden, om nu inte Skatteverket sätter käppar i hjulen igen. Mamma Maria syns här med Smilla, Tim och Mikael Prins Mio.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-05-24 20:40
Mikael Mio bor inte i ett slott. Han bor i ett vanligt hus i Västervik.Men hans familj vill ändå att han ska få heta Prins. Mikael Prins Mio närmare bestämt.- Skatteverket menar att de som bor i slott har monopol på Prins, så vi får inte låta honom heta det.Verket menar att "prins" är en yrkestitel som används inom det svenska kungahuset och att risken finns att namnet leder till missförstånd. Nio månader senare går Kammarrätten på familjens linje. Mikael Mio ska få heta Prins i förnamn.- Det är en lättnad. Vi har fått en Pärla och en Ängel sedan tidigare och så ville få en Prins och det har vi fått nu, säger mamma Maria Vernersson stolt och tittar på sina tre barn som leker på baksidan av huset.Kammarrättens skäl för avgörande var att namnet Prins förekommer i folkbokföringen och att det inte kan antas leda till anstöt eller leda till obehag för bäraren av namnet. Rätten menar också att titeln prins "inte kan jämställas med vedertagna yrkestitlar i samhället".Men skatteverket kan fortfarande säga stopp. - Om de tycker att Mio kan komma att retas för att han heter Prins, så kan de hindra oss från att få registrera namnet. Men tilltalsnamnet är fortfarande Mio.Hon blir tyst några sekunder och tillägger sedan:- Jag tycker det är lustigt. Du kan ju retas för andra namn som Kerstin också. Vi förstår att vissa namn är opassande och att man inte kan döpa sina barn till vad som helst, men Prins borde inte var något problem.
Namnregler
2008 fick Patent- och registreringsverket in 7 619 ansökningar om namnbyte. 1 500 av dem handlade om förnamnsbyte.
Enligt namnlagen får du inte heta något som kan leda till obehag för dig som ska bära namnet. Du får heller inte byta till ett namn som av någon anledning är olämpligt. Exempelvis får du inte ha namn som är svordomar, bok- och filmtitlar.
Om du gått och längtat efter att heta enskilda bokstäver, yrkestitlar eller varumärken så kommer du också bli besviken när du skickar in ditt namnförslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om