De sista utposterna

Tidigare i år meddelade Sjöfartsverket att de vill släcka 26 fyrar längs de svenska kusterna. Orsaken är att de kostar för mycket och inte längre behövs för sjösäkerheten.
Flera organisation, däribland Svenska Fyrsällskapet, har reagerat starkt på nedläggningshoten.

Rikt fågelliv.  Stora Karlsö är kanske främst känd för sitt rika fågelliv. Här finns stora kolonier av sillgrissla och tordmule.Foto: Pippi Engstedt

Rikt fågelliv. Stora Karlsö är kanske främst känd för sitt rika fågelliv. Här finns stora kolonier av sillgrissla och tordmule.Foto: Pippi Engstedt

Foto:

Västervik2007-07-07 12:49
Enligt Sjöfartsverket behövs inte fyrarna längre, då den tekniska utvecklingen gör det möjligt att navigera med hjälp av GPS, elektroniska sjökort och AIS (visar bland annat omgivande fartygs exakta positioner, kurs och fart).
- De här fyrarna har måhända ett kulturvärde, men inte längre ett nautiskt värde och vi har att se till sjöfartens behov, säger Tage Edwardsson, chef för infrastrukturenheten vid Sjöfartsverket.
Men Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska Fyrsällskapet, håller inte med. Han menar att fyrarna fortfarande behövs för småfartyg och fritidsbåtar.
- Om du sitter i en fritidsbåt och det är busväder, så tittar man ut och har inte tid att sitta och trycka på knappar. Dessutom har fyrarna ett kulturhistoriskt värde som Sjöfartsverket förbiser, anser han.

Då Sjöfartsverket anser att fyrarna inte längre är nödvändiga för sjöfarten, menar verket att det inte heller längre är deras ansvar att betala för driften av dem. I samband med att remisserna skickats ut har Sjöfartsverket därför kontaktat kommuner, företag, lokala föreningar och andra intressenter, för att se vad det finns för intresse att ta över driften av de fyrar som kan komma att tas ur bruk.
En av de fyrar som hotats av nedsläckning är den klassiska fyren Vinga utanför Göteborg.
Enligt rapporter från media får Vinga, efter stora protester, fortsätta att lysa, om än lite svagare. Ändrade ni er på grund av opinionen?
- Nej, vad vi har sagt när det gäller Vinga, som ju är ett starkt varumärke, är att det finns ett antal intressenter som är villiga av att ta över. Men vi har inte tagit beslut vad gäller någon av fyrarna ännu, säger Tage Edwardsson.

För närvarande väntar Sjöfartsverket in remissvar, som kommer att ligga till grund för en sammanställning som ska vara klar till hösten. Utifrån denna sammanställning kommer sjöfartsinspektionen sedan att ta ett beslut om vilka fyrar som kommer att släckas och vilka som kommer att fortsätta lysa.
Fyrfakta:
Längs den svenska kusten finns sammanlagt 100 kustfyrar. Dessutom finns ett stort antal fyrar i kustleder som utnyttjas för navigering utanför kusten.
Alla svenska fyrar är i dag automatiserade och de flesta fyrplatser är inte längre bemannade.
Sjöfartsverket har slagit fast att vid färd längs kusten under mörker skall man i princip alltid kunna se minst en fyr, även efter den aktuella nedsläckningen av fyrar i kustbandet.

Den Internationella Fyrdagen
Den Internationella Fyrdagen firades första gången 2002 och firas sedan dess varje år den söndag som infaller under den tredje helgen i augusti. Förra året hölls 62 fyrplatser i Sverige öppna, vilka besöktes av drygt 5 000 personer trots regn och storm på många ställen. Förutom i Sverige firas dagen bland annat i Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales. Även i år öppnas runt 60 fyrar för allmänheten den 19 augusti. Se vilka de är på: www.fyr.org
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om