De ska servera på festernas fest

Kunglig glans, ära och traditioner. Nästa söndag får Linus Bjödstrup och Marcus Sahlin uppleva Nobelfesten på plats i Stockholms stadshus.

Nobelt uppdrag. Marcus Sahlin och Linus Bjödstrup ska servera på Nobelfesten.

Nobelt uppdrag. Marcus Sahlin och Linus Bjödstrup ska servera på Nobelfesten.

Foto: Patricia Pettersson

Västervik2017-12-01 20:30

Killarna går sista året på gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram och har blivit utvalda att ingå i serveringsgänget på den anrika Nobelfesten. Tidigare i höstas åkte de upp till Stadshuset på en uttagning. Provet var att servera i skarpt läge på två banketter med nästan 1 000 gäster var.

– Det var fatservering, som det kommer att vara även på Nobelfesten. Och när vi skulle servera desserterna gick vi i stora trappan. Det gick ganska bra, vi tappade inget i alla fall, säger Linus Bjödstrup och skrattar.

Uttagningen gick bra och båda Västervikskillarna får nu äran att servera på Nobelmiddagen. En upplevelse som båda ser fram emot.

– Det är jättekul att få den äran. Det är ju det här vi har tränat på hela tiden i skolan och det var för att få en sådan här upplevelse som jag valde den rena serveringsinriktningen, säger Marcus Sahlin.

Linus håller med.

– Bara att komma in i salen när vi var där var hur mäktigt som helst så det här kommer att bli en stor upplevelse, säger han.

Marcus och Linus kommer att vara två av hundratals servitörer på middagen. Bara några få är så unga som dem, men Västerviks gymnasium har under flera år skickat elever till uttagningarna för att få jobba på Nobel. Att servera några kungligheter lär det inte bli tal om för de unga servitörerna. Däremot hoppas båda på att få vara med i det gäng som får tåga ner för trappan i samband med serveringen.

– Det är ju det man längtar efter även om det är lite nervöst. Där har man ju allas blickar på sig, säger Marcus.

Trots att de inte tar studenten förrän i vår, har både Marcus och Linus redan hunnit skaffa sig ganska mycket erfarenhet av servering. Linus jobbar regelbundet på Gränsö slott och kommer att fortsätta där när han slutar skolan. Han har också jobbat och praktiserat på andra restauranger i Västervik. Marcus har just nu inget extrajobb men serverade så sent som i höstas på Västerviks näringslivsgala Tjustgalan. Just nu gör han sin praktik på en konferensanläggning utanför Stockholm, där han också erbjudits jobb efter studenten.

Båda räknar alltså med att fortsätta inom servitörsyrket inom den närmaste framtiden. Men båda har också ett stort intresse för att jobba i bar.

– En dröm är att åka utomlands, gärna till något varmt land, och jobba som bartender, säger Linus, som haft sin inriktning utstakad större delen av livet.

– Jag har serverat sedan jag var tio år och alltid varit en "servitörsperson" även på middagar i familjen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om