De små öarna i Europa har gemensamma problem
Invånarna på en liten ö i den grekiska arkipelagen har ofta samma problem att brottas med som de i den irländska eller svenska övärlden.- Visst är det så, säger Bengt Almkvist i Skärgårdarnas riksförbund. Men tillsammans kan vi göra vår röst starkare och planer för framtiden smider vi den här veckan på Idö i Västerviks skärgård.
EU-pengar. Roger Kaliff från regionförbundet och med stor EU-erfarenhet redogjorde för hur EU:s olika institutioner och ESIN, de små öarnas gemensamma organisation, kan närma sig varandra.Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Alla representerar sina hemländers organisationer som bevakar de små öarnas intressen.
Erfarenheter byts med varandra och stort intresse var det på torsdagen när Skottlands representant Jane Fowler berättade om hur man där gjort det möjligt även för unga familjer med kanske svag ekonomi att bosätta sig i skärgården.
- Ett system där familjen och regionen delar på kostnaderna och ägandet av fastigheten, sa Jane Fowler.
Vid en eventuell senare försäljning så delas vinsten mellan parterna.
- Regionens vinst går sedan in som hjälp till de nya ägarna. Enkelt uttryckt så går det runt i en cirkel.
Kanske något för andra länder att ta efter.
- Nya och gärna yngre invånare är välkomna i skärgården. De har ofta nya idéer att tillföra, säger Bengt Almkvist.
Totalt ingår nio länder i ESIN som är samlingsnamnet för de små öarnas organisationer. I Sverige är det Skärgårdarnas Riksförbund som har 14 regionala skärgårdsföreningar som medlemmar.
- På Idö har vi förutom årsmöte även en konferens där huvudtemat är hur vi tillsammans skall kunna påverka EU:s institutioner, säger Bengt Almkvist.
Gäst på torsdagen var Roger Kaliff som är ordförande i regionförbundets utskott för externa relationer. Roger Kaliff har också stor erfarenhet av sitt tidigare arbete inom EU.
Det ekonomiska stödet till skärgårdsorganisationerna varierar kraftigt mellan länderna. Inte alla har stöd från staten utan har oftast enbart regionala lösningar.
- Regeringsstödet i Sverige är i år 750 000 kronor, säger Bengt Almkvist.
ESIN har funnits i sex år och bildades på svenskt initiativ.
- Medlemsantalet har hela tiden ökat och viljan att påverka och utveckla förutsättningarna för ett bra skärgårdsboende, säger Bengt Almkvist.
På de så kallade små öarna som är med i ESIN finns i dag ett par hundra tusen invånare.
- Kriterierna för en liten ö är att de inte har landförbindelse och inte utgör ett eget län eller liknande. Skulle vi räkna även med större öar som Sardinien, Gotland och så vidare runt om i Europa så är invånarantalet drygt 14 miljoner.
Transporter, sjukvård, skolor och så vidare är stora ämnesområden som även de små öarnas befolkning har att ta itu med.
- Alla medlemsländer i ESIN får var sina tre teman att behandla och så utbyter vi som sagt kunskaper och erfarenheter när vi träffas, säger Bengt Almkvist.
Träffarna är relativt många och vid mötet på Idö förbereds även en kommande konferens i Skottland.
- Den kommer att äga rum på ön Islay i sydvästra Skottland, berättar Jane Fowler som själv bor på ön Bute som också ligger i västra Skottland.
I dag gästas mötet på Idö av Lena Ek som är medlem av EU-parlamentet. Veckan avslutas med ett besök och middag på Torrön i morgon kväll och med en segeltur i Tjusts underbara skärgård med skonaren Linnéa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!