Småskaligt och från grunden, lokalproducerat och handgjort. Det är några av ledorden när Erik och Sofie Askenberger satsar på kafé i Almvik. Tankarna på ett kafé har funnits länge, och egentligen var tanken att de skulle ha det hemma på gården Fridslund vid Gagersrum.
– De tankarna har funnits i ett par år, vi har redan tillverkat bänkar och bord till ett kafé på gården, säger Erik Askenberger.
Från början är han från Stockholm och är kock. Sofie är lärare, och från Vimmerby. För fyra år sedan flyttade de till Fridslund. Snart kommer fåren de ska ha, och redan nu odlas rabarber, bär, frukt och annat. Meningen är att i slutändan bli så självförsörjande som möjligt.
Men tillbaka till kaféet.
– Det var en granne som tipsade oss om att Almviks café var ute för försäljning och det passar oss bättre, egentligen. Gården ligger tio minuter in på en grusväg, Almvik ligger mer tillgängligt.
Fokus kommer att ligga på egengjord glass och surdeg.
– Vi kommer inte att ha massor av bakverk "bara för att". Vi kommer göra saker på riktigt och för hand.
Själv brinner Eriks särskilt för glassen.
– Glassen kommer att stå i centrum och vi gör den helt själva på plats. Vi kommer också att ha bredda mackor på surdegsbröd och fika. Jag ser hellre att vi gör allting småskaligt. Tar det slut så tar det slut, men vi har i alla fall gjort det för hand.
Nu hoppas Erik Askenberger på en bra första säsong.
– Om allt går som vi vill så kommer vi att utveckla gården ihop med kaféet. Om några år hoppas jag att vi själva kan förse oss själva och kaféet med kött, frukter och bär.