De testar digital hemtjänst i Västervik – ser flera fördelar

Om det räcker med att se och höra varandra, kanske man inte behöver ses rent fysiskt? Det är tanken bakom ett nytt projekt med digital tillsyn i Västervik.

Anna Mild Ackrell, Karin Holmgren och Rebecka Hagelin Åström berättar hur det funkar med digital tillsyn.

Anna Mild Ackrell, Karin Holmgren och Rebecka Hagelin Åström berättar hur det funkar med digital tillsyn.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2025-05-25 11:00

Projektet är nystartat och ska pågå i ett år med 20 personer i försöksgruppen. Hittills är knappt hälften klara.

De kommer från såväl äldreomsorg som boendestöd. Det sistnämnda är ett stöd för den som är under 65 år och har en psykiatrisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. 

Vi träffar Anna Mild Ackrell, Karin Holmgren och Rebecka Hagelin Åström för att höra mer om hur det funkar. Anna är chef för funktionsstöd och Rebecka för hälso- och sjukvård. Karin är kommunens äldreomsorgschef.

Direkt ska sägas att tillsyn via kamera inte är något nytt i Västerviks kommun. Det har funnits sedan 2015, men handlar då om nattlig tillsyn. Den omfattar i dag 30 personer.

Det här är tillsyn dagtid, för personer som behöver "tittas till". De som är med i projektet får en surfplatta. Med hjälp av den pratar man sedan med varandra.

– Det är stor skillnad mot att bara få ett telefonsamtal, eftersom man ser varandra, säger Anna.

Om det är en pensionär med hemtjänst, blir den uppringd av sin hemtjänstgrupp, men det finns också möjlighet att använda surfplattan för privat bruk och exempelvis ha videosamtal med barnbarnen. Den uppges vara lätt att använda.

Den som vill testa digital tillsyn kan även få fysisk tillsyn, så det går att blanda. Och om någon inte svarar på den tid som man har kommit överens om, åker personalen dit och kollar så att allt är okej.

För vissa kan det vara en fördel att inte behöva ta emot personal i hemmet, om de tycker att det är jobbigt.

– Det är ett sätt att kunna vara mer självständig också, säger Elin Halvarsson, som ingår i digitaliseringsgruppen och är en av dem som åker ut med surfplattorna och visar hur de funkar.

Elin Halvarsson ingår i digitaliseringsgruppen.
Elin Halvarsson ingår i digitaliseringsgruppen.

Men den krassa verkligheten är även att det är en resursfråga för kommunen:

– Vi kommer inte att ha personal så att det räcker. Vi ska ju räcka till för fler, och då måste vi hitta andra arbetssätt och ändå behålla kvalitén, säger Karin.

Att i stället åka ut på en fysisk tillsyn tar betydligt mer tid, särskilt om det är långt att åka.

Kommunen testar även ny teknik på ytterligare ett område. Två läkemedelsrobotar har lånats in. Det var en kvinna som frågade efter det, då hon tidigare fått besök av personal tre gånger per dag för att lämna medicin.

Nu fixar roboten samma jobb. När det är dags att ta medicinen, ramlar dospåsen ner och blir tillgänglig. Skulle den ligga kvar i automaten, går ett larm till personalen, som åker ut och ser till så att personen får sin medicin.

– Det är ett sätt att kunna vara mer självständig, säger Rebecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!