De vågade satsa som företagare

Anställda ena dagen och vd:ar den nästa. Per Hjalmarsson Landin och Magnus Johansson i Västervik tog chansen att överta företaget de arbetade på. Och det går bra för de nya företagarna.

Sven-Olof Johansson.

Sven-Olof Johansson.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-06-22 00:25
Hyllmeter efter hyllmeter med stänger, rör, muttrar och skruvar av järn möter besökaren på Grönitz Handelstål AB. Längst in i den stora lagerlokalen ligger kontoret i form av en röd liten stuga. Med sina vita knutar påminner den om en sommarstuga, men här råder inga semestertider.
Den ena halvan av den nyblivna ägarduon, Per Hjalmarsson Landin, 35 år, hälsar välkommen bland kontorets pappershögar.
- Vi har haft en väldigt bra utveckling. Vi tog över i maj och hinner knappt med det arbete vi har nu. Och vi får många nya kunder, berättar han.

Vd nummer två dyker upp, Magnus Johansson, 35 år. Han och Per har gått i varandras parallellklasser i Västervik och gjort lumpen ihop, men valde därefter olika yrkesbanor. Magnus arbetade på Electrolux i 17 år, fram till nedläggningen , medan Per har gjort karriär bland annat som militär. Det var först på Grönitz Handelstål AB som de möttes igen.
Efter några år som kollegor fick de erbjudandet av Magnus farbror, företagets grundare Sven-Olof Johansson, att ta över företaget. De bestämde sig för att satsa, med Sven-Olofs stöd.
- Sven-Olof har hjälpt till och är fortfarande en av oss. Han går här som en huskatt, skojar Magnus.
Sven-Olof finns mycket riktigt på plats den här dagen. Trots att han är nöjd med pensionärslivet, äger han fortfarande lokalen som de nya ägarna hyr, och hjälper till då och då.
Pers mobiltelefon ringer i ett. Företaget köper in material från stora leverantörer, kapar och säljer vidare till både företag och privatpersoner. Gunnebo Elfa och Tjusts Mekaniska hör till kundkretsen.
- Men vi har också kunder som kommer in och bara vill ha en liten järnbit, säger Per.
Företaget drar fördel av att de stora leverantörerna inte vill lägga pengar på distribution.
- Det blir för dyrt för dem och då hänvisar de kunder till oss istället. Det tjänar vi båda på, förklarar han.
De ökade stålpriserna har inte påverkat företaget negativt. Tvärtom säljer företaget bara mer.
- Hela Sverige verkar gå bra nu och byggindustrin behöver stora balkar när de bygger, säger Per.
Båda tycker att Västervik har ett positivt företagsklimat.
- Desto fler företag, ju bättre konkurrensfördel har vi. Vi hjälper varandra. Om det skett ett fel hos någon och de saknar material är det en fördel om det finns tillgängligt i Västervik. Annars kan det handla om att de måste vänta fem dagar på en leverans. Sådant är viktigt för en stor industri, säger Per.

För en egenföretagare tycks dygnet ha för få timmar. Per och Magnus sköter själva alla inköp, försäljning, lagerarbete och distribution.
- Vi har sagt att vi ska jobba mellan sju och fyra, men ofta går vi senare från jobbet. Ibland kan vi ha en körning till Oskarshamn halv sex på morgonen, säger Per.
- Men vi har lämnat bort bokföringen till en revisor nu så att vi kan göra det vi är riktigt bra på, järn, säger Magnus.

För att kunna överta företaget har Per och Magnus tagit banklån, privata lån och även lånat från ALMI. På Västervik Framåt har de fått råd och kontakter. De ingår även i en grupp av egenföretagare som får hjälp genom ett EU-projekt.
- De kan se om det saknas något i företaget, om man behöver hjälp med bokföring och utbildning, berättar Per.
- Det är intressant att träffa andra och få utbyta erfarenheter, hur man ska sköta företaget till exempel, säger Magnus.

- Vi har aktiebolag och det blir betydligt enklare med skatt och moms då. Har man enskild firma har man också ett personligt ansvar. Går det snett måste man betala alla lån ur egen ficka. Då hade man nog inte vågat gå in i företaget, säger Per.
Trots att affärerna rullar på och de hoppas gå med vinst i år, går de mesta av inkomsterna än så länge till att betala av på lån och investera i företaget. Men främst är de glada över att kunna syssla med det de vill, som egenföretagare.
- Det är en helt annan frihet. Nu jobbar jag för mig själv och det är jätteinspirerande, säger Magnus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om