De valde Vråka som mittpunkten i livet

Hela Sverige och en stor del av världen är hans arbetsfält, men Johan Hedin bor i Vråka. Hans yrke är att spela nyckelharpa.

Johan Hedin och Märta Björnlert har nyligen flyttat till Vråka. Där kan Johan träna och komponera i lugn och ro och Märta ska snart börja bygga upp sin glashytta.

Johan Hedin och Märta Björnlert har nyligen flyttat till Vråka. Där kan Johan träna och komponera i lugn och ro och Märta ska snart börja bygga upp sin glashytta.

Foto: Hans Brandin

Västervik2009-02-11 00:06
- Här i Vråka umgås vi med mer personer än vi gjorde när vi bodde i Stockholm och Katrineholm, säger Johan Hedin. Dessutom blir det alla slags människor i alla åldrar och framför allt kan det ske spontant. I stadslivet är allt mer inrutat efter almanackan och umgänget mer avgränsat i ålder och yrke. Så det är en av fördelarna med att bo i Vråka.Johan Hedin växte upp i Kalmar. Hans pappa har två stora intressen och det kom att bli avgörande för Johans yrkesliv.- När jag var elva år gick farsan med i ett spelmanslag där han spelade fiol. Jag hängde med på övningarna och efter ett år kunde jag alla låtarna utantill. Pappa gillar också att snickra och efter en tid i spelmanslaget fick han för sig att göra en nyckelharpa. Så kom det sig att jag började spela.Nu lever Johan Hedin på sitt spelande. Han är en av Sveriges mest kända nyckelharpist och är också känd internationellt. Nyckelharpa är unikt för Sverige, men instrumentet börjar sprida sig. Det finns hundratals utövare i Frankrike, Tyskland och USA.- Det blir mest konserter, men också skivinspelningar och ibland dansmusik, då ofta med svärfar Pelle Björnlert och dragspelaren Erik Pekkari. Konserterna är solospelningar eller i duo eller trio där jag ingår. Mellan konserterna blir det skivinspelningar, komposition, övning och administration. Just nu förbereder jag en konsert i Moskva tillsammans med konsertorganisten Gunnar Idenstram, vi kommer för övrig med en ny skiva mycket snart. Senare kommer jag att spela med Esbjörn Hazelius i Hallingebergs kyrka. Men allra närmast är det en spelning i Ringeltaubska skolan i Edsbruk tillsammans med Pelle Björnlert. Vi samarbetar med Länsmusiken och presenterar den musik som en gång funnits i bygden och väver in den i en historisk berättelse.Förutom att spela nyckelharpa har Johan Hedin utvecklat instrumentet och låtit bygga flera nya varianter. Först i samarbete med sin far och senare med professionella byggare. Bland annat har hans funderingar lett fram till en tenornyckelharpa med en röst som ligger närmare cello än fiol. Hur fungerar det att ha hela Sverige som arbetsplats och vara bosatt i Vråka?
- Det går ganska bra. För det mesta reser jag med buss från E 22, det går fem förbindelser per dag. Annars blir det tåg från Gamleby och ibland flyg från Norrköping.- Sverige är ett litet land när det gäller renodlad folkmusik. Många blandar folkmusik och jazz. Den musikstil som ligger närmast mig efter folkmusiken är i så fall barock. Men jag tycker mycket om att skapa nya spännande möten i musiken. Exempelvis har jag spelat nyckelharpa tillsammans med en flamencogitarrist. - Allra roligast är dock "buskspel", när man spontant spelar tillsammans bara för att det är så väldigt roligt. Här har jag nära till svärfar Pelle Björnlert och ibland lyckas jag övertala min hustru Märta att ta fram fiolen. Det är toppen.
Byakraft
I vår gör VT nerslag bland byalag och samhällsföreningar på landsbygden, och berättar om vilken roll de spelar för närsamhället. Har du bra exempel på byakraft? Hör av dig till Hans Brandin på 0493/512 40 eller gby.red@vt.se, eller Margareta Ljungblad på 0490/500 11, margareta.ljungblad@vt.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om