Dekoratör i tidens spår
Anders Österbergs hantverk följer en familjetradition.
Anders Österberg dekorerar en del av ett tak. Han använder limfärg för att få en matt yta. Blomsterslingorna gör han på fri hand. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Redan i trädgården anas den starka doften av färg och linolja inne i ateljén, där färgburkar står uppradade med sirligt skrivna innehållsförteckningar. Färger som Pariserblå, Engelskt rött och Cinober vittnar om några färgpigment som var populära mellan 1600-talet och 1800-talet.
Anders Österberg målar möbler med samma färg- och blandteknik som användes för flera hundra år sedan. I sin verkstad blandar han färgerna med bindmedel som linolja, kassein-tempera och pilsner. Genom att kombinera olika färgpigment visar han hur snabbt en färg kan skifta från skarpt blå, via rostfärgad ockrabrun till skimrande mossgrön.
- Det är möbelns karaktär som avgör hur jag bryter färgerna. Ju större en möbel är, desto ljusare kulör, förklarar Anders Österberg.
- Jag använder aldrig rena färger. Man blandar för att göra färgen levande. Det blir stor skillnad jämfört med att ta en färdigbruten färg.
Oavsett om Anders Österberg målar dekorationer på möbler, väggar eller kakelugnar använder han sig av originalteknik. Schablontryck är uteslutet, i stället använder han eget mönster och målar girlanger eller ornament på fri hand.
Hantverket är tidsödande och numera finns få verksamma dekoratörer.
- Så vitt jag vet är jag ensam i Kalmar län.
Sedan 1830-talet har familjen Österberg från Åtvidaberg fört traditionen med dekorationsmålning och möbelrenovering vidare. Anders Österberg lärde sig hantverket av sin farfar, som i sin tur lärde sig av sin far.
Det är därför en speciell känsla att bläddra bland alla skisser och dekorationsmönster som hans släktingar skapade på 1800-talet, berättar Anders Österberg.
Nu har han ägnat sig åt hantverket i 13 år. Trots att intresset för inredning, auktioner och tv-program om antikviteter tycks öka, har intresset för möbelrenovering minskat.
- Många vet inte hur ett rum kan förändras när de väl kommer hit med sina gamla avlutade möbler. När jag återställer till originalutseendet blir de ofta väldigt glada eftersom en målad möbel säger så mycket mer.
För att bevara en möbel i originalskick gäller det att göra ett så litet ingrepp som möjligt. Anders Österberg börjar ofta med att ta bort flera färglager för att hitta den ursprungliga nyansen. Han går varsamt fram när det gäller utbyte av delar eller lagning.
Och avlutning är en helt uteslutet eftersom det förstör träet.
- När det gäller dekorationen vill jag att möbelns ägare ska säga så mycket som möjligt om hur de har tänkt sig. Därefter kan mönstret ta form.
På övervåningen växer en beställning av en 40 meter lång tapetbård till ett hus från 1800-talet långsamt fram. Anders Österberg har själv gjort mönstret med blomsterornament som ska handmålas. Till målningen används en pensel av mårdhår som tillåter långa svepande penseldrag över den pärlgrå bakgrunden.
Trots sviktande kundunderlag vill Anders Österberg upprätthålla familjetraditionen och hålla hantverket levande.
- Dels har familjen kämpat i många generationer, dels tycker jag att det är så roligt. Jag vill även att mina barn ska lära sig hantverket. Men det är också värt att behålla kunskaperna för eftervärlden. Få har den här kunskapen, så därför tänker jag hänga i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!