Jörgen Gyllander berättar hur det gick till när han blev stugägare på Gränsö för mer än 40 år sedan. Han skulle hjälpa en bekant att bygga en stuga av rivningsvirke. Tomten låg vid Ryttartorpet.
Byggprojektet rann ut i sanden, och hans kompis erbjöd Jörgen att köpa tomten. Jörgen pekar ut för oss hur grannskapet såg ut då.
Då fanns ryttartorpet, en lada som säkert hörde till torpet och ett litet fritidshus. Nu är ladan borta.
Familjen Gyllander köpte en monteringsfärdig stuga. Sedan dess har sommarstället byggts till etappvis.
- Vi flyttar hit i början av april varje år, och sedan bor vi här till oktober. I år kunde vi flytta hit ut en vecka tidigare för det var så fint, berättar han.
Att fördriva dagarna är inga problem.
- "Regeringen" håller mig sysselsatt med arbete, säger Gyllander med ett illmarigt leende.
Numera har de tre sommarstugorna i grannskapet fått sällskap av två villor. Jörgen Gyllander säger att mycket med den nya planen var bra. Det kommunala avloppet var välkommet, men han tyckte att man kunde ta större hänsyn till den befintliga bebyggelsen när planen gjordes. Husen ligger tätt.
I år har han börjat bygga ett plank vid tomtgränsen. Dels för att skydda mot insyn, dels för att markera gräns mot en ny vägstump som byggts. Han tycker att kommunen borde följa upp bättre hur det byggs i området med tanke på att området är känsligt och att tomterna ligger tätt.
Lite längre bort möter VT Sven-Åke och Anna-Maria Jonasson. För dem personligen är den nya planen enbart av godo. De bredare vägarna och det kommunala avloppsnätet är ett lyft. De bor på "bortre" sidan av Gränsö, och har inte fått några nya grannar.
- Jag tror att för många överväger det positiva det negativa, säger Sven-Åke Jonasson.
Men de konstaterar att det finns husägare som fått se omgivningarna förändrats väldigt mycket.
- En del hus ligger väldigt tätt, säger Anna-Maria Jonasson.
Har Gränsö förlorat sin karaktär?
De skakar på huvudet.
- Gränsö är så stort, och vandringslederna har skonats.