På gruppboendet Solhem i Västervik har delade turer blivit vardagsmat och timanställda en nödvändighet för att få verksamheten att gå runt. De anställda VT träffar ser nästan lika på de delade turer som för dem blivit allt vanligare. En av de nio anställda tycker det är okej. Resten tycker det är jobbigt.
– Jag saknar mina barn. Just nu jobbar jag delad tur. Det innebär att jag inte får träffa mina barn när de är vakna på 48 timmar, säger Kristina Thorvaldsson som bor i Gamleby. Under en dag pendlar hon tio mil för att kunna ta hand om sina hästar på sina ”håltimmar”.
– Det här jobbet är inte gjort för att ha familj, djur eller ett privatliv, fyller Nina Molin i. Ibland jobbar man två dagar delad tur i sträck. Då jobbar jag från sju på morgonen till tio på kvällen, med flera timmars rast mitt på dagen, för att dagen därpå börjar lika tidigt, säger hon.
Biträdande områdeschef Eva-Lotta Andersson säger att hon vet om att delade turer är ett gissel för de anställda, men att de jobbar efter ett verksamhetsanpassat schema utifrån politiska beslut.
Kommunal menar att arbetsgivaren, SKL bara ser till pengar och inte tar hänsyn till personalen eller brukarnas bästa.
– Man spar in på tjänster för att tjäna pengar. Det blir en ond cirkel, säger Birgitta Johansson och fortsätter;
– Konsekvenserna av att arbetsgivaren skär ner syns inte direkt utan det kommer succesivt. Vi ser redan nu att sjukskrivningarna ökar. De som i slutändan drabbas är barnen i skolan, de äldre och de handikappade, säger hon.