Den resvana familjen

Att få barn behöver inte vara ett hinder för att resa. Det handlar bara om att utveckla sitt resande efter barnens behov.
- Planera och boka lagom mycket, så att ni kan ändra er under resans gång, råder Ann Keve Isaksson, som besökt närmare 40 länder med sin familj.

Samlade. Fredrika, 16 år, Arvid, 14 år, Ann, Lovisa, 8 år, och David framför pyramiderna i Giza när familjen var i Egypten i påskas. Foto: Privat

Samlade. Fredrika, 16 år, Arvid, 14 år, Ann, Lovisa, 8 år, och David framför pyramiderna i Giza när familjen var i Egypten i påskas. Foto: Privat

Foto:

Västervik2006-12-13 00:25
Ann Keve Isaksson och hennes man David Isaksson har alltid tyckt om att resa och ville fortsätta med det även efter att de fått barn. De har även skrivit en bok om att resa med barn.
- Det är en utmaning att se vad man klarar av tillsammans i familjen, man får mycket tid ihop och barnen får se hur man lever på andra platser i världen. De gemensamma minnena är jättemycket värda och resorna svetsar samman familjen, säger hon.
Ett fåtal gånger har familjen rest på charter, men helst reser de på egen hand. Långa resor varvas med kortare långhelgsresor.
För några veckor sedan räknade äldsta dottern Fredrika, 16 år, och Ann med hjälp av en sajt på internet ut hur många länder de varit i. Fredrika hade varit i 39 länder, Ann i 52.
- Även om barnen inte kommer ihåg sina första resor så tror jag ändå att de har dem med sig, allt som händer formar ju ens personlighet, menar Ann.

I takt med att barnen blivit äldre har resmålen förändrats. Första resan med barn gick till Kanarieöarna, då var Fredrika fyra månader och allt var väl planerat. Därefter har resorna inte varit lika noggrant planerade, i stället lämnas utrymme för improvisation.
Nu när alla barnen, Fredrika 16 år, Arvid 14 år och lillasyster Lovisa 8 år, går i skolan har det blivit svårare att åka iväg några längre perioder, men en eller två veckor på sommaren, på höstlovet och påsk brukar de komma iväg. Och på julen.
- Det är då vi har möjlighet att åka lite längre bort. Knappt tre veckor brukar det bli. Ibland får barnen ta ledigt några dagar innan lovet eller några dagar in på terminen, men då får läxorna följa med, säger Ann.

Det är viktigt att tänka på att det som fungerade på en resa kanske inte fungerar på nästa, när barnen har blivit lite äldre - intressen och behov förändras med tiden.
- Riktigt små barn är lätta att ha med sig, då har man ju också med sig maten om man ammar, men sedan följer en period när de börjar krypa och stoppar allt i munnen och då kan det bli lite mer komplicerat, menar Ann Keve Isaksson.
- Även när de börjar gå kan det vara lite bökigt, eftersom de har mer förmåga än förnuft och man måste kolla dem hela tiden. Storstad med en 1,5-åring som inte vill sitta still är ingen höjdare, men ju äldre barnen blir desto mer kan man göra, fortsätter hon.

Vad försöker ni undvika generellt när ni reser med barn?
- Malariaområden har vi försökt att undvika, i synnerhet när barnen var små. Eftersom vi reser så mycket tyckte vi att det skulle bli så stora mängder malariaprofylax om barnen fortsätter att resa hela sitt liv. Vi undviker också områden som är våldsamma.
Har ni drabbats av sjukdomar eller andra incidenter på era resor?
- Lovisa är öronbarn, så vi har varit hos örondoktorn på många ställen i världen, säger Ann och nämner både Hiroshima och Honduras.
- Men aldrig något värre, som parasiter eller magåkommor, tillägger hon.
Resetips
Planera inte för mycket, det man planerat kanske ändå inte fungerar när man väl kommer fram. Tänk också på att det som funkade en gång, kanske inte funkar nästa gång, speciellt när barnen blivit lite äldre.
Boka lagom mycket, så att ni kan vara flexibla när ni kommer fram. De första nätternas boende kan dock vara bra att boka.
Stressa inte upp er, det känner barn direkt.
Var lyhörd för barnens behov.
Var uppmärksam och försiktig i trafiken. Det är ofta den som är farligast när man reser.
Uppmuntra barnen att skriva dagbok. Det är roligt för dem att ha när de blir lite äldre.
Läs mer: I "Nya resa med barn" (Global Reporting Books) berättar Ann Keve Isaksson och David Isaksson om sina erfarenheter av att resa med barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om