"Det är långt kvar till jämställdhet"

Lena Sommestad, ledare för S-kvinnorna, hoppas att jämställdheten ska bli en stor valfråga 2014. Enligt henne har vi fortfarande lång väg att gå.

Lena Sommestad hoppas att kvinnofrågorna kan bli stora i nästa valrörelsen. "Fortfarande har kvinnor en mer utsatt position på arbetsmarknaden."Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Lena Sommestad hoppas att kvinnofrågorna kan bli stora i nästa valrörelsen. "Fortfarande har kvinnor en mer utsatt position på arbetsmarknaden."Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-11-12 00:00

På lördagen gästade hon Västervik i ett samarrangemang mellan de lokala S-kvinnorna i Västervik och distriktet. Åhörarna är till väldigt stor del kvinnor i övre medelåldern och äldre.

Vid frågestunden kommer dessutom en av åhörarna in på vad förbundet kan göra för nyrekryteringen.

Har ni problem med återväxten?
- I dag var speciellt. Några kolliderande arrangemang gjorde att flera yngre medlemmar var på annat håll, säger Lena Sommestad, men konstaterar också att förbundet har en hög medelålder bland medlemmarna.

Enligt henne har förbundet två starka grupper. Dels en äldre generation:

- När de engagerade sig var det nästan nödvändigt att vara med i kvinnoförbundet som kvinnlig politiker. Det var de som tog fajten för "varannan damernas".

Den andra gruppen är riktigt unga kvinnor. Det som saknas är kvinnorna däremellan. Det beror inte på att S saknar medelålders kvinnor, utan att de politiskt aktiva kvinnorna inte hinner med kvinnoförbundet på grund av andra politiska uppdrag.

Lena Sommestad tror att kvinnoförbundet ändå spelar en viktig roll.

- Det blir inte bättre i många jämställdhetsfrågor. På senare år har det till och med blivit sämre. Jag tror att många inser att det behövs ett omtag på jämställdhetsfrågorna.

En sådan fråga är rätten till heltid. Deltidstjänster är vanligare bland typiska kvinnoyrken än bland manliga yrken. Trots att frågan varit omdebatterad i decennier så har fortfarande kvinnor lägre sysselsättningsgrad än män.

-  Visst finns det kvinnor som vill jobba deltid, men många är ofrivilligt deltidsarbetslösa. De skulle vilja gå upp till heltid. På senare år har de fått det sämre eftersom de inte kan stämpla på deltid, säger Lena Sommestad.

Men är det inte väldigt dyrt att omvandla deltidstjänster till heltidstjänster? Även i S-styrda kommuner finns ju problemen kvar.
- Visst finns problemen även där, men skillnaderna är mindre. På kort sikt kostar det pengar. På lång sikt lönar det sig. Man tvingas hitta nya sätt att planera, och man får en nöjdare personal som kan engagera sig mer i jobbet.

Hon tar också ett exempel från handeln. I butikssektorer där de flesta anställda är kvinnor så är deltider vanliga, men butiker inom "manliga områden" lyckas lösa bemanningen genom att erbjuda heltidstjänster.

Överhuvudtaget tycker hon att kvinnorna fortfarande har en utsatt position på arbetsmarknaden, där fler kvinnor bara har tillfälliga anställningar.

- Jag hoppas att kvinnofrågorna kan bli stora i nästa val, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om