Det fungerar inte att skrämmas

När unga börjar gymnasiet börjar också fler av dem att röka. Nu laddar kommun och landsting för att försöka vända den trenden.

Rökning. Att få ner både rökandet och snusning är ett av målen med "Tobaksfri utmaning".

Rökning. Att få ner både rökandet och snusning är ett av målen med "Tobaksfri utmaning".

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2016-08-25 10:30

Tobaksanvändning, både snusning och rökning, är en faktor som avgör den fortsatta hälsan i livet. Nu tas gemensamma krafttag för att försöka förhindra att ungdomar börjar nyttja tobak. Det säger Johanna Reutervinge–Smajic. Hon är tandhygienist i landstinget men också en av de som ska börja implementera "Tobaksfri utmaning" i kommunens gymnasieskolor.

– För tio år sedan var jag med och startade Tobaksfri Duo, ett projekt som riktade sig mot högstadiet. Det fungerade och på högstadiet kunde vi minska tobaksbruket.

Andelen elever som röker i nian är relativt låg, men när ungdomarna börjar gymnasiet börjar också fler att röka. I Kalmar län är antalet dagligrökare på gymnasiet högre än snittet i Sverige. I nian röker cirka tre procent av eleverna i Västerviks kommun dagligen, sju procent gör det ibland. Men när man börjar gymnasiet händer något. Då röker 13 procent dagligen, 17 procent gör det ibland.

Det visar statistik från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

Västervik och Vimmerby kommun är pilotkommuner i satsningen på "Tobaksfri utmaning". I Vimmerby drog allt igång den här veckan, nu tittar man på ett startdatum för Västerviks kommun.

Johanna Reutervinge–Smajic berättar att projektet är framtaget av landstinget i Kalmar län, och att man anpassat sig till de äldre eleverna.

– Ungdomar på gymnasiet i dag är så medvetna. Det fungerar inte med skrämselpropaganda. Vi vill få dem att anta utmaningen om att leva ett hälsosamt liv istället.

Marie Tigerryd är folkhälsoutvecklare i landstingen i Kalmar län. Hon berättar att det hela börjar med en föreläsning, anpassad för åldersgruppen.

– Det ska handla om frivillighet, att välja ett hälsosamt liv. Sedan kan vi erbjuda olika workshops, det finns en hemsida och olika filmer som ska presenteras. Det blir en samverkan mellan skola, kommun och landsting, säger hon.

Många av de som börjar röka är tjejer. Varför?

Wilma Skytt, Nora Eriksson och Rebecka Pettersson går i tvåan på Västerviks gymnasium. De röker inte själva men tror på en klassisk förklaring till varför man börjar röka på gymnasiet.

– Grupptryck. När många hamnar på samma ställe och från fler skolor vill man kanske visa sig lite cool, tror Wilma Skytt.

– Men det blir också lättare att få tag på, man blir myndig och kanske bor hemifrån.

– Och en del börjar festa, och börjar att feströka. Och så blir man beroende, säger Nora Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om