"Det händer att vi blir lurade"

För att behandla ångest och oro är vården i hög utsträckning tvungna att ta till mediciner som kan vara beroendeframkallande. Svante Bäck, verksamhetschef på psykiatrin, säger att de beroendeframkallande medicinerna ställer läkarna inför svåra beslut.

Svante Bäck, verksamhetschef på psykiatrin, säger att de tunga medicinerna ställer läkarna inför svåra beslut. Arkivbild: Ellen Nielsen-Kindstrand

Svante Bäck, verksamhetschef på psykiatrin, säger att de tunga medicinerna ställer läkarna inför svåra beslut. Arkivbild: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-03-21 00:00

Vi vet inte hur den läkare som skrev Mysans mediciner resonerade. Det är fortfarande sekretess på landstingets handlingar. Vi vet till exempel inte vad han kände till om hennes missbruksproblem.

Han har själv avböjt att medverka i VT, och hänvisat till sin chef Svante Bäck. Bäck säger att psykiatrin inte alltid har hela bilden av patienten.

- Det händer att vi får veta i efterhand att patienten har missbrukat medicinen, sålt eller skänkt medicinen vidare.

En möjlig ledtråd till vad läkaren kände till är ett yttrande som han skrivit till Försäkringskassan i december 2010, som VT kunnat ta del av. Där beskriver han Mysans tillstånd. Han nämner att hon har missbrukat alkohol, men lämnat problemen bakom sig. Där nämns inte något om någon övrig missbruksproblematik.

Enligt socialförvaltningens anteckningar från juni 2011 berättar Mysan vid ett samtal att läkaren vänt sig till en kollega när det gäller medicineringen efter att ha fått veta att Mysan är aktiv i sitt missbruk.

Svante Bäck får inte kommentera ett enskilt ärende, men VT ställer några frågor om medicinen Stilnoct, som man normalt inte ska ta mer än 10 mg om dagen. Mysan Linder hade fått tre recept utskrivna.

- Bara för att det fanns tre recept kan hon inte ta ut hur mycket som helst. Apoteket ska fungera som ett filter, säger Bäck.

Han säger att med patientjournalsystemet Cosmic har möjligheterna för patienter att fuska till sig mediciner minskat. Det förklarar inte varför tre recept på samma medicin skrivits ut av en och samma läkare.

- Det kan bero på tidsbrist eller slarv, säger han.

Datoriseringen har också gjort att patienter inte som tidigare kunde åka till Apotek i staden och ta ut medicin, och sedan åka vidare till nästa och ta ut mer medicin. I dag registreras köpen i en databas.

I vissa fall finns det patienter som får ta 20 mg Stilnoct, istället för rekommenderade 10 mg.

Kan det finnas fall där det behövs 30 mg?
- Det är en kraftig överdosering, då bör man fundera på någon annan behandling.

Han konstaterar att trots risken för att medicin missbrukas, så är de måste mediciner, där det finns risk för beroende användas.

-Det finns inte många alternativ när man ska behandla ångest och oro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om