"Det kan vara liv som står på spel"

Svarstiden på SOS Alarm är vanligtvis kort men för Imre Jenei från Västervik tog det flera minuter innan någon svarade. PÅ SOS Alarm är man självkritiska.

Väntetid. Imre Jeneis samtal till SOS Alarm varade i fem minuter, varav 4,5 minut var väntetid.

Väntetid. Imre Jeneis samtal till SOS Alarm varade i fem minuter, varav 4,5 minut var väntetid.

Foto: Imre Jenei

Västervik2016-08-15 09:50

I torsdags sa kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) till VT att den som ringer till polisens nummer 114 14 ska få ett svar inom en rimlig tid och att förtroendet för poliskåren riskerar att försvinna om väntetiden är för lång. Den som ringer larmnumret 112 ska få svar direkt. Men när Imre Jenei för några veckor sedan ringde polisen om en misstänkt bil i ett bostadsområde fick han plats 115 i telefonkön. Efter ett tag gav han upp och ringde till SOS Alarm för att snabbare få tag i polisen men kom inte fram till växeln förrän efter fyra och en halv minut.

– Nu var det inte akut, men för några år sedan fick min pappa ett pulsåderbråck. Då kom jag fram direkt till SOS och det räddade hans liv.

Imre vet om flera som haft svårt att komma fram till SOS, och han säger att många inte ens bryr sig om att ringa polisen längre om det händer något.

– Om man ringer 112 är det ofta akut, det kan vara liv som står på spel. Det är tydligt att de har problem och det borde granskas.

Fredrik Falk på SOS Alarms pressjour säger att deras genomsnittliga svarstid för årets första halvår var 12,88 sekunder. Men ibland uppstår samtalstoppar som gör att svarstiderna blir längre och Fredrik Falk säger att det är något de ser allvarligt på och jobbar hårt för att undvika.

Hur kommer det sig att det blir väntetid?

– Det kan ske olyckor som många personer bevittnar och ringer samtidigt om. Till exempel bränder eller trafikolyckor. Även om hjälp skickas vid det första samtalet till 112 så måste självfallet varje nytt samtal ges en ny intervju och bedömning så att 112-operatören kan säkerställa om det är ett nytt larm eller ett ärende där hjälp redan är på väg.

– Sedan är det så att det årligen inkommer cirka 3 miljoner samtal till 112 och en knapp tredjedel av samtalen skulle inte inkommit till 112. Det kan vara personer som borde ringt polisen på 11414. Det kan vara tysta samtal eller okynnessamtal. Och det påverkar självfallet också vår svarstid för 112.

Om man hamnar i kö och det är akut, vad rekommenderar ni att man gör då?

– Mitt råd är att inte lägga på. Vänta kvar och låt oss besvara ditt 112-samtal. Om man som hjälpsökande efteråt har frågor kring sitt 112-samtal vill vi gärna komma i kontakt med personen så att vi kan reda ut vad som har hänt och föra dialog direkt med den hjälpsökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om