I ungefär ett år har man jobbat för ett teknikcollege på Västerviks gymnasium. En ansökan har skickats till Industrirådet och för att bli certifierade krävs det att skolan uppfyller tio kriterier. Dennis Fagerudd, rektor på Västerviks gymnasium, säger att kriterierna bland annat handlar om skolans maskinpark och hur väl den stämmer med industri-, teknik- och elbranschen, samt vilka styrsystem man använder.
– Arbetet har påbörjats och nu är vi i ett skede där vi ser över hur vi kan göra om lokalerna. Vi har inlett ett samarbete med Bostadsbolaget. Nu är vi på gång, säger Dennis Fagerudd.
Teknikcollege går ut på att näringslivet får vara med och utforma gymnasieutbildningarna el- och energiprogrammet, industritekniska programmet och naturvetenskapliga programmet med inriktningen teknikprofil. Jörgen Wildhammar på Dahlbergs El säger att branschen mer och mer går mot automatisering och att det är viktigt att de som ska arbeta inom el, teknik och industri har kunskaper om det.
– Vi på elföretagen blir ofta inhyrda av industrierna och vi måste ha en stor kompetens på automatisering.
Jörgen Wildhammar sitter med i styrgruppen tillsammans med företrädare från Resinit, Pentronic och Saab Baracuda. Liselott Hjärpe arbetar för de sistnämnda och hon säger att företagen engagerar sig i projektet för sin egen skull.
– Jag har tidigare erfarenhet av teknikcollege och det ger mycket att vi kan vara med och påverka innehållet i utbildningarna. Det blir lättare att rekrytera och skapa ett mervärde.
Hon vill också att fler tjejer ska få upp ögonen för teknikbranschen. Gunnar Jansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att ett steg på vägen är att se över skolans lokaler och anpassa miljöerna efter både tjejer och killar. Omklädningsrummen på skolan är ett exempel.
– När de byggdes var det tänkt att vara för pojkar. Jag tror att miljöer är ganska viktiga och att göra om lite kan nog attrahera nya grupper.
Han säger också att om intresset för utbildningarna kommer bli större så kan man komma att anpassa antalet platser.
Teknikhusets ombyggnation har inletts och tanken är att den ska synka med certifieringen. Men något specifikt datum för när skolan kommer att vara certifierade kan man inte ge. Rickard Bäck, processledare för teknikcollege i Kalmar län:
– Det kan ta mellan sex månader och ett år.