Det lata sommarköket
Sommarköket är minst sagt omväxlande. Om tid och ork räcker till är det färska råvaror som gäller.
Foto:
Förr skulle det vara feta dressingar till allt i salladsväg. I dag har vi nyanserat oss och ofta räcker det med en vinägrett eller enbart några droppar god olivolja och en nypa flingsalt. Till tonfisksallad passar för övrigt den underbara olivoljan med citronsmak bra.
Man behöver inte ha speciellt märkvärdiga råvaror eller ens en wokpanna för att lyckas med en wok. Färska, helst fasta grönsaker som paprika, lök och zucchini är en bra grund. Sedan är det bara att bygga på med strimlad kyckling, fläskfilé, vanliga räkor eller vad man känner för. Det viktiga är att grönsakerna förblir krispiga och köttet genomstekt. För att lyckas med det är det bäst att börja med enbart grönsaker. När de är färdiga, eller helst bara nästan färdiga, får de ge plats åt köttet. Först i sista stund blandas allt och woken kompletteras med färdig sås av önskad styrka och smak.
Grilla kött för fyra personer klarar alla. Men att grilla för tio eller kanske ännu fler kan ha sina sidor. Ett bra tips är att grilla köttet helt. Bäst blir det om man har grill med lock. Marinera, stick in en stektermometer i köttet, se till att termometernålen kommer hyggligt i mitten av köttet och lägg på grillen. Här får man räkna med 25-35 minuter, allt beroende på grill, värme och kött.
Termometern ger klara besked och vid kärntemperatur på 60 grader har man en riktigt rödrosa nötstek. Fem grader till och steken är i det närmaste genomstekt. Fläskkött bör stekas till strax över 65 grader. Allt helt kött måste sedan ges tid att sätta sig innan det skivas upp. Linda in köttet i folie och låt det ligga och dra tio minuter innan det skivas upp och bjuds med exempelvis potatissallad och blandad grönsallad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!