Det nya kollektiva boendet på Tuvan

Kan man vara säker på att få den vård och omsorg man behöver på ålderdomen? Det oroar sig många för som i dag närmar sig pensionen.

Snart hundra år. Tuvan byggdes som disponentbostad till tändsticksfabriken i början av 1900-talet. Leif Eek berättar att man ska behålla en hel del av den gamla inredningen som finns kvar i huvudbyggnaden.

Snart hundra år. Tuvan byggdes som disponentbostad till tändsticksfabriken i början av 1900-talet. Leif Eek berättar att man ska behålla en hel del av den gamla inredningen som finns kvar i huvudbyggnaden.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-12-05 00:25
Om 20-30 år har de många 40-talisterna blivit så gamla att de börjar bli krassliga men då är de så många att tillgången på vård och äldreomsorg kanske inte räcker åt alla. Kommer det att finnas pengar nog och personal nog?
En grupp som tar itu med detta på sitt eget sätt är gänget som nu köpt Tuvan i Västervik. De har köpt det för att få ett bekvämt boende och för att få bo tillsammans med sina vänner.
Tuvan är det tidigare konvalescenthemmet vid Grantorpsviken som stått tomt sedan ett par år. I början av november slutfördes affären efter en segdragen process och 19 personer är nu delägare i fastigheten. Den ska delvis byggas om och bli bostäder åt de nya ägarna, och så småningom kanske också åt fler som söker sig till en ny form av vuxengemenskap.
Varje par ska ha sin egen lägenhet men alla har också del i de gemensamma lokalerna.
- Vi är i en ålder nu då vi kan påverka hur vi vill ha det, vi vill inte vänta till den dagen när det blir akut och valmöjligheten kanske inte finns, säger Gunnel Kling.
Hennes man Håkan berättar att de planerat att flytta hit som pensionärer, men dit är det flera år, och han tror att de kanske flyttar in tidigare.
- Det kommer att bli fint när det blir färdigt och då får vi nog lust att flytta in.

Att bo tillsammans är något som man diskuterat i många år och varit överens om länge i kompisgänget.
- Vi vill ha roligt tillsammans även när vi bli äldre, säger Arne Kappling.
- Det är viktigt att kunna välja vem man vill bo tillsammans med även som äldre, säger Christina Johansson, yngst i Tuvangänget.
- Att bo så här blir tryggt och trevligt, menar Birgitta Sjöblom. Det blir fint att bo så nära naturen som här.
De allra flesta av köparna är 40-talister, men några yngre och äldre finns också med. De känner alla varandra sedan många år, de flesta sedan 70-talet. Men de är beredda på att, och vill gärna, ta in fler i gemenskapen. I detaljplanen för området finns redan inplanerat ytterligare tio lägenheter och dessa hoppas de så småningom ska fyllas med andra boende.
- Det får växa fram så småningom, säger Björn Jeansson. Först ska vi göra i ordning till oss själva och nästa etapp blir att bygga till så att fler kan flytta hit.

Ett viktigt skäl för dem är att kunna finnas till hands för varandra och hjälpa varandra när behov uppstår.
- Det är så många äldre som sitter isolerade hemma. Så vill vi inte ha det och här slipper vi det, här har vi varandra, konstaterar Gunnel Kling.
I gruppen finns mycket kunskap på alla möjliga områden. Ett av rummen ska inredas för sjukvård och en i gruppen är i dag sjukvårdsanställd. Andra är till exempel kunniga i sådant som rör byggnation och fastigheten.
Men vardagen tillsammans är det viktigaste.
Nu ska de träffas på torsdagkvällarna ute på Tuvan, arbeta med ombyggnaden och få ordning i huset.

I första etappen ska tio lägenheter ställas i ordning, en på övervåningen i den gamla delen av fastigheten och resten i den nya delen, som ska få en ny övervåning med fyra lägenheter. Om ett år ungefär räknar de med att det ska bli klart för inflyttning för de första.
Den äldre delen består av den gamla disponentvillan som hörde till tändstickfabriken och snart närmar sig hundraårsstrecket. Här finns ett rejält och modernt restaurangkök som kanske ska arrenderas ut och kanske användas till egna matlagningskurser.
Intill ligger flera rum med den gamla stilen kvar, ett par med stora öppna spisar. Här ska bli datorrum och bibliotek, samlingssal och matsal.

Vid stranden ska de ha ett handikappvänligt båthus och givetvis brygga. Ett eget spa ingår också i planerna.
- Här ska vi kunna bo kvar även när vi blir äldre, menar de.
Delägarna i Tuvan är Lars Svensson, Essie Svensson, Anders Hirschman, Ingrid Hirschman, Leif Eek, Margareta Eek, Arne Kappling, Birgitta Sjöblom, Håkan Kling, Gunnel Kling, Rolf Einarsson, Gullvi Rosell, Björn Jeansson, Susanne Hjort, Ingvar Apelqvist, Kerstin Ingö, HansGöran Hanzon, Christina Johansson och Ernst Norrthon.
40-talisterna
En artikelserie om 40-talistgenerationen som nu är på väg att gå i pension. Detta är det första avsnittet. Nästa avsnitt publiceras i morgon. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om