VT har tidigare berättat om de möten som anordnas för att fånga in så många som möjligt av medborgarnas synpunkter inför arbetet med den nya översiktsplanen, ÖP2050. Förutom att besöka kommunens olika orter har möten med olika teman anordnats, såsom skärgård, landsbygd, äldrefrågor och näringsliv. När det nionde mötet anordnades i torsdags kväll var det turismens tur och ett 30-tal personer, de flesta med anknytning till kommunens besöksnäring, hade samlats på Bryggaren.
I mindre grupper diskuterades frågor som styrkor och utmaningar för kommunen som besöksmål.
– Lättare att ta sig hit, söndagsöppna butiker, möjlighet att hyra cyklar och elsparkcyklar via en app. Det är sådant som kanske skulle få besökarna att stanna längre, föreslog exempelvis Kristin Gustavsson, hotellchef på Slottsholmen.
Peter Göransson, som driver besöksanläggning och kafé i Tofvehult, hoppades också på infrastrukturen men poängterade också behovet av de småskaliga, autentiska besöksmålen.
– Vi kan vara en motvikt till det snabba och en plats där besökarna kan sjunga långsamhetens lov, menade han.
Malin Ohlsson, landsbygdsutvecklare, ledde tillsammans med samhällsplanerare Sebastian Wadenborg mötet och diskussionerna. Efteråt är hon nöjd.
– Vi hade inga tydliga förväntningar på vad som skulle lyftas utan försökte vara så öppna som möjligt för att inte påverka inspelen. Det var kul att det fanns ett stort engagemang och en vilja att bidra till den långsiktiga utvecklingen, säger Malin Ohlsson.
Vad kom fram i diskussionerna?
– Det man tyckte kännetecknade besöksnäringen i dag i kommunen är skärgård, outdoor och naturen. Även Visfestivalen och värden kopplade till kusten och skärgård, som båtliv och segling.
Deltagarna fick ge sin syn både på vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre. På plussidan fanns bland annat orörd skärgård, Visfestivalen och samarbetet i branschen. Viktigast att utveckla är, enligt deltagarna, infrastruktur, kommunikationer och ökad hållbarhet samt att fortsätta bredda utbudet och hitta fler samarbeten.
– Visionen flera hade var att ha fler besökare året runt, hållbara transportmedel i hela kommunen, som tåg och cykelvägar. Ett begrepp som användes var ”storstad i litet format” – att allt ska finnas men det är inget överflöd utan man satsar på att göra sin sak bra istället för att konkurrera med samma sak som någon annan har, säger Malin Ohlsson.