Dieselfavorit för tjänstebilar?
Om överbeskattningen av dieselbilar försvinner nästa år kommer Saabs nya SportCombi med dieselmotor att bli en favorit. Speciellt bland tjänstebilskunderna. Att motorn sen kommer från Fiat finns det den här gången skäl att ha överseende med.
Motorn. Det står Saab på motorn men den kommer från Fiat i Italien. Foto: Rolf Gildenlöw
Foto:
Den här gången handlar det dock bara om motorn. Den nya 1,9-litersdieseln tillverkas av Fiat i Italien men det är numera General Motors som styr över just motorfabriken. Å andra sidan är Fiat något av världsmästare på dieslar, av den enkla anledningen att man i decennier har haft en enorm hemmamarknad, så det här med dieselmotorer kan man.
Ur grundmotorn på 1,9 liter har man med olika topplock och olika laddtryck skapat två varianter - en på 120 hk och en på 150 hk. Vår provbil har den starkare versionen, med fyrventilsteknik, som är ungefär 15 000 kronor dyrare.
En motor som ger en imponerande körbarhet, speciellt ihop med automatväxellåda. Råstark, snål och rätt tyst. Det morrar lite när man startar och vid kraftig acceleration, men när man ligger ute på vägen och marschar glömmer man lätt att det är en dieselbil.
TiD-versionen av 9-3 SportCombi är lika körglad som bensinvarianterna och nästan lika stark som nya V6:an. Men till skillnad från bensinsexan, som jag körde vid introduktionen av den nya kombin, så åker jag mycket billigare med dieseln. Även vid pressad körning ligger jag ledigt under 0,8 liter milen.
SportCombi är byggd på samma arkitektur som vanlig Saab 9-3 även om karossen är helt omgjord från B-stolpen och bakåt. Så där väldans praktisk som kombi är den väl inte på grund av bakstammens lutning men den är dock värd merkostnaden, det vill säga 8 000 kronor upp mot fyradörrarsbilen. Och de trogna Saab-fansen har ju fått vänta länge på sin kombi. Bilen har visserligen funnits i flera år, men moderbolaget GM förhalade medvetet produktionsstarten.
Med dieselmotor kan Saab 9-3 nu nå en betydligt större publik än tidigare utanför Sveriges gränser. I flera av de stora länderna i Europa utgör dieselmodellerna nämligen hälften av nybilsförsäljningen, i södra Europa mer än så. Här hemma blir förstås Volvo V50 2,0D den svåraste konkurrenten. Volvos dieselmotor, som är lånad från franska Peugeot-Citroën, har visserligen lite lägre effekt (136 hk) men är precis lika stark (320 Nm) som Saabs Fiat-motor. Men Volvon är drygt 20 000 kronor billigare.
Saab 9-3 är visserligen ett par centimeter större och har ett rymligare baksäte och ett något större bagagerum, men är det värt en så stor prisskillnad? Dessutom är Volvons förarplats bättre med en mera logisk instrumentering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!