Digital tv-sändning sparar massor av el

-Den 6 november skriver vi historia. Exakt klockan 09:45 trycker jag på strömbrytaren som stänger av de analoga tv-sändningarna i Västervik. För att eftersläntrare inte ska få helt svart i sin teve låter vi dock TV1 leva vidare i ytterligare fjorton dagar.

Avstängningsknappen. OFF/RESET står det på den knapp som trycks in klockan 09:45 måndagen den 6 november. Därefter blir det bara digital-tv i Västervik.

Avstängningsknappen. OFF/RESET står det på den knapp som trycks in klockan 09:45 måndagen den 6 november. Därefter blir det bara digital-tv i Västervik.

Foto:

Västervik2006-10-14 00:25
Det säger Björn Kåremyr som tillsammans med kollegan Ulf Pettersson ansvarar för driften av Teracoms tv-station i Fårhult strax söder om Västervik. Fårhult är en av de 54 stormaster som tillsammans utgör Sverige marknät för tv-sändningar.
Fårhultstationen påminner i mångt och mycket om ett kärnkraftverk: oerhört välbevakat, stört omöjligt att ta sig in i på grund av fästningslika portar samt massor av elektronik och starkströmsapparater överallt i den stora byggnaden.

Det är ingen ny utrustning som kopplas på den 6 november i Fårhult. I stället är det gamla grejer som stängs av.
- De gamla, analoga sändarutrustningarna för TV2 och TV4 har hög effekt och jobbar på det högfrekventa UHF-bandet (ultrahög frekvens). Det innebär att de drar massor av elström. Var och en av sändarna drar på ett år ungefär lika mycket el som 45 hushåll, berättar Björn Kåremyr som jobbat vid Fårhult sedan 1980.
TV1:s analoga grejer har däremot sänt på VHF-bandet (mycket hög frekvens). Där behövs inte alls så hög effekt, och därför inte så mycket el, för att få samma signaltäckning. En tv-sändare når dock aldrig längre än 60-80 km, beroende på jordens krökning.
De fyra, nya digitala sändarna bygger på så kallad halvledarteknik och spar massor av el genom att dra bara en tiondel mot de gamla, analoga UHF-sändarna. Samtidigt kan de ha sju-åtta kanaler per sändare i stället för bara en. Inte heller blir de lika varma.
- Digitala signaler bygger på ettor och nollor. Antingen når signalen fram till dig, och du får kanonbild, eller så får du ingen bild alls, säger Ulf Pettersson som berättar att man i vissa fall kanske måste byta sin tv-antenn.
- Folk som bor "bakom stenkanterna", i skugga för signalerna, har kanske tidigare kunnat ta emot svaga analoga signaler fast bilden blivit lite suddig. I fortsättningen blir det allt eller inget.

Det är alltså bildkvaliteten som är den stora fördelen med digital-tv. Redan själva signalen fixar på egen hand till alla eventuella fel i bildens uppbyggnad. Digital-tv har nu sänts från Fårhult i fem år.
- Vi har haft parallellsändning sedan 2001, säger Ulf Pettersson.
All analog utrustning får sitta kvar i Fårhult och fungera som ett reservdelslager fram till hösten 2008 då de allra sista analoga sändarna i Sverige tas ur bruk.
Fårhult bara en teststation
Den 19 december 1959 invigdes Fårhultstationen med en första mast som såg ut som ett litet Eiffeltorn . Västerviksborna var överlyckliga för att kunna se Sigges Cirkus, Hylands Hörna och de andra första programmen.
Fårhult var först tänkt enbart som en teststation men platsen 90 meter över havet, högst upp på "Kärringryggen", visade sig vara perfekt för placeringen av en tv-mast varför anläggningen permanentades.
Den 335 meter höga Fårhultsmasten klarade stormen Gudrun bra, men stationen blev strömlös. Stationens stora dieselkraftverk skulle då ha startats automatiskt, men strejkade och fick senare startas manuellt av personal som ryckte ut.
Det är den 30 meter höga rödvita "polkagrisen" i toppen av Fårhultsmasten som utgör det antennsystem om 64 sektioner som sänder ut digital-tv.
Masten väger totalt 250 ton och dragkraften i varje stag är 18 ton för att masten ska stå stadigt även i de värsta orkaner. Isbildning är dock det största hotet mot masterna.
All apparatur värmer gott och väl hela sändarbyggnaden och en hel del värme måste till med avledas genom omvänd bergvärme, det vill säga varmvatten leds ned i berggrunden för avkylning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om