Digitala tjänster ska underlätta för medborgarna

Västerviks kommun arbetar för fullt med att skapa fler e-tjänster. Målet är att digitalisera ett tiotal tjänster om året.

E-faktura. Siv Hallius får hjälp att fixa e-faktura av Nina Aldén och Ewa-Liz Fallemark från Nordea.

E-faktura. Siv Hallius får hjälp att fixa e-faktura av Nina Aldén och Ewa-Liz Fallemark från Nordea.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2017-10-09 21:00

Just nu uppmärksammas e-medborgarveckan på Västerviks stadsbibliotek. En trappa upp kan besökare prata med bankrepresentanter. Här finns också Jorge Chavez, utvecklare kommunala e-tjänster, samt administrativa chefen Christer Lundh på plats.

– Vi har ett tiotal e-tjänster på gång just nu. Snart kommer det att bland annat att gå att ansöka om serveringstillstånd på nätet, säger Jorge Chavez och berättar att det tidigare krävts 13 blanketter för att söka serveringstillstånd.

För att detta ska kunna vara möjligt krävs det att kommunen samarbetar och hämtar uppgifter från bland annat Bolagsverket och Skattemyndigheten.

– Målet är att skapa ett tiotal nya e-tjänster varje år. Ett gott exempel på en e-tjänst är möjligheten att lämna synpunkter om en ny simhall i Västervik. Vi har fått in över 250 synpunkter via den e-tjänsten, säger Christer Lundh, administrativ chef på kommunen.

Västerviks kommun samarbetar också med andra kommuner.

I dagsläget går det bland annat att ansöka om skolskjuts, barnomsorg samt till Kulturskolan om att spela instrument. Jorge Chavez lyfter fram fördelen med att kunna vara utomlands och logga in därifrån.

De banker som har lokala bankkontor i kommunen är också på plats. Besökaren Siv Hallius passar på att få hjälp att ansluta sig till e-fakturor av Nina Aldén och Ewa-Liz Fallemark från Nordea.

– Jag har inte haft e-tjänster tidigare så det är nånting nytt. Men nu när Telia tar betalt för pappersfakturor så passar jag på att få hjälp, säger Siv Hallius.

E-medborgarveckan

Arrangeras 9-15 oktober i hela Sverige och i Västervik på stadsbiblioteket.

Syfte: öka den digitala delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i Sverige.

Erbjuder två föreläsningar: Johan Jensen, strategisk kommunikatör på Västerviks kommun, föreläser om tillgänglig digital utveckling på onsdag. Studenterna Steve Johansson och Mikael Bergman föreläser om C-uppsatsen ”Våra ungdomar och tonen på nätet” på torsdagen.

Bankerna i Västervik är på plats samt kommunens utvecklare av e-tjänster.

I samband med e-medborgarveckan öppnar även stadsbibliotekets nya labb för barn och ungdomar.

Bakom arrangemanget står Digidelnätverket (lokala, regionala och nationella organisationer som bibliotek, studieförbund, folkhögskolor, myndigheter, föreningar och företag).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om